Business & Finance Παρασκευή 9/07/2021, 20:45
ΔΙΕΘΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κεντρική τράπεζα Γαλλίας: Οχι στην ακύρωση του χρέους της πανδημίας

Κεντρική τράπεζα Γαλλίας: Οχι στην ακύρωση του χρέους της πανδημίας

Μήνυμα στην γαλλική κυβέρνηση έστειλε η κεντρική τράπεζα της Γαλλίας, λέγοντας ότι το βαρύ χρέος της χώρας, που έχει διαγκωθεί σημαντικά από τις δαπάνες για διασφάλιση των θέσεων εργασίας και τη στήριξη της ανάπτυξης στη διάρκεια της πανδημίας, συνιστά σημαντική απειλή για την οικονομία, χωρίς ωστόσο να μπορεί να ακυρωθεί. 

Στην ετήσια επιστολή προς τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της χώρας, Βιλερουά ντε Γκαλό, δήλωσε ότι η χαλάρωση των κανόνων για το χρέος θα χρειαστεί χρόνο, οικονομική ανάπτυξη καθοδηγούμενη από φιλικές προς τους επενδυτές μεταρρυθμίσεις και πιο αποδοτικές δημόσιες δαπάνες. 

«Η ακύρωση του χρέους δεν είναι επιλογή. Με αυτό θα καταστρέφαμε τη σταθερότητα, πρώτα τη δημοσιονομική, αποκλείοντας φορολογικές αυξήσεις αλλά και μειώσεις τις οποίες δεν μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε, και δεύτερον τη σταθερότητα σε ό,τι αφορά στον όγκο των δημόσιων δαπανών», συνέχισε. 

Η Γαλλία βρέθηκε στην πανδημία με δημόσιο χρέος της τάξης του 100% του ΑΕΠ, ξεπερνώντας το μέσο όρο της Ευρωζώνης, ενώ για το 2021 προβλέπεται να εκτιναχθεί στο 120% του ΑΕΠ. Επίσης, η κυβέρνηση προβλέπει δημόσιο έλλειμμα της τάξης του 9,4% για εφέτος. 
  
Αναφορικά με το Σύμφωνα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ο Βιλερουά ανέφερε ότι η τροποποίηση των κανόνων θα πρέπει να γίνει με τρόπο που να μην εγκαταλειφθούν οι βασικές αρχές αλλά ταυτόχρονα να μην παραμένει κολλημένο σε ετεροχρονισμένα όρια. 

Ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης επιβεβαίωσε επίσης την άποψή του ότι η ανάκαμψη της οικονομίας παραμένει ισχυρότερη απ΄ό,τι αναμενόταν πριν από ένα έτος, προβλέποντας ανάπτυξη 10% για το 2021 και το 2022, ενώ σημειώνει ότι δεν θα επηρεαστεί σημαντικά από την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News