Business & Finance Τετάρτη 15/06/2022, 21:07
ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Fed: Έκανε το μεγάλο βήμα – Αύξησε τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης

Fed: Έκανε το μεγάλο βήμα – Αύξησε τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης

Έκανε τελικά τη μεγάλη έκπληξη η Φέντεραλ Ριζέρβ, ενδίδοντας στις πιέσεις των αγορών, καθώς αποφάσισε να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο κατά 75 μονάδες βάσης, ανεβάζοντας ταχύτητα στη «μάχη» κατά του πληθωρισμού. Την ίδια στιγμή, προέβλεψε επιβράδυνση της οικονομίας και αύξηση της ανεργίας τους προσεχείς μήνες. 

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων από το 1994, με τη Fed να αποφασίζει να κάνει τη μεγάλη κίνηση μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για τον πληθωρισμό την προηγούμενη εβδομάδα που έδειξαν ότι δεν προοιωνίζεται κάποια αποκλιμάκωση στον άμεσο ορίζοντα. 
  
Πολύ περισσότερο, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ σηματοδότησε ότι θα επιταχύνει τις επιτοκιακές της αυξήσεις καθιστώντας σαφώς πιο επιθετική τη νομισματική πολιτική της. 

«Ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός, αντανακλώντας τις ανισορροπίες στην προσφορά και στη ζήτηση που σχετίζονται με την πανδημία, τις υψηλότερες τιμές ενέργειας και τις γενικότερες πιέσεις στις τιμές. Η αρμόδια για τη νομισματική πολιτική επιτροπή της κεντρικής τράπεζας είναι απόλυτα δεσμευμένη να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο στόχο του 2%», αναφέρεται στο ανακοινωθέν της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, το οποίο εξακολουθεί να επικαλείται τον πόλεμο στην Ουκρανία και τα περιοριστικά μέτρα κατά του κορωνοϊού στην Κίνα ως βασικές αιτίες του πληθωρισμού. 

Με τη νέα αύξηση, το βασικό βραχυπρόθεσμο επιτόκιο της Φέντεραλ Ριζέρβ διαμορφώνεται στο εύρος 1,50% έως 1,75% με τη μέση πρόβλεψη να κάνει λόγο για αύξηση στο 3,4% έως το τέλος του τρέχοντος έτους και στο 3,8% έως το 2023 – σε μία σημαντική αλλαγή πλεύσης από τις προβλέψεις του Μαρτίου, στις οποίες γινόταν λόγος για αύξηση στο 1,9% φέτος. 

Δυσοίωνες οι νέες προβλέψεις της Fed

Η πιο αυστηρή νομισματική πολιτική συνοδεύεται από υποβάθμιση των προβλέψεων της Fed για τις προοπτικές της οικονομίας, ο ρυθμός ανάπτυξης της οποίας αναμένεται να επιβραδυνθεί τώρα στο 1,7%, η ανεργία να αυξηθεί στο 3,7% έως τα τέλη του έτους για να συνεχίζει να αυξάνεται στο 4,1% έως το 2024. 

Παρότι κανένας διαμορφωτής πολιτικής δεν προέβλεψε ύφεση, οι οικονομικές προβλέψεις για το 2023 συγκλίνουν προς μηδενική ανάπτυξη, ενώ οι περισσότεροι αξιωματούχοι βλέπουν ότι το βασικό επιτόκιο θα αρχίσει να υποχωρεί από το 2024 και εφεξής. 

Οι νέες προβλέψεις συνιστούν πλήγμα στις προσπάθειες της Φέντεραλ Ριζέρβ να κρατήσει μία ισορροπία ανάμεσα στον έλεγχο του πληθωρισμού και στη διατήρηση μία σταθερής ανάπτυξης και χαμηλής ανεργίας. Το ποσοστό ανεργίας 4,1% που προβλέπει η Fed για το 2024 είναι τώρα ελαφρώς υψηλότερο από το επίπεδο που οι διαμορφωτές πολιτικής θεωρούν ότι συνάδει με το στόχο της πλήρους ανάπτυξης της αγοράς απασχόλησης. 
   
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Fed: Σίγουρη θεωρείται η αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης

Λόρενς Σάμερς: Οι προβλέψεις της Fed για τον πληθωρισμό ήταν γελοίες

Μέστερ (Fed): Θα χρειαστούν συνεχείς επιτοκιακές αυξήσεις – Ο πληθωρισμός δεν έχει κορυφωθεί

   

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News