Business & Finance Πέμπτη 17/03/2022, 15:28
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζα της Αγγλίας: Αύξησε για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση τα επιτόκια 

Τράπεζα της Αγγλίας: Αύξησε για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση τα επιτόκια 

Για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ), μία ημέρα αφότου η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα δικά της επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης για πρώτη φορά από το 2018. 

Ειδικότερα, οκτώ από τα εννέα μέλη της Επιτροπής για τη Νομισματική Πολιτική (MPC) ψήφισαν υπέρ της αύξησης των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης και πλέον το επιτόκιο της ΒοΕ διαμορφώνεται στο 0,75%. 

Να σημειωθεί ότι η ΒοΕ ήταν η πρώτη από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες στον κόσμο που προχώρησε σε σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής ανοίγοντας τον δρόμο και για τις άλλες κεντρικές τράπεζες κι ενώ ο πληθωρισμός διαρκώς επιταχύνεται. 

Στις 16 του περασμένου Δεκεμβρίου προχώρησε στην πρώτη αύξηση από το 0,10% στο 0,25%, στη συνέχεια στις 3 Φεβρουαρίου ανέβασε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στο 0,50%, για να έρθει σήμερα η τρίτη διαδοχική επιτοκιακή αύξηση επίσης κατά 25 μονάδες βάσεως στο 0,75%. 

Αναφορικά με τον πληθωρισμό οι προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας μόνο απογοήτευση σκορπίζουν, καθώς εκτιμάει ότι θα εκτοξευθεί στο 8% τον Απρίλιο (1% υψηλότερα των προηγούμενων εκτιμήσεών της) και θα ανεβάσει περαιτέρω ταχύτητα έως το τέλος του τρέχοντος έτους. 

Μετά την ανακοίνωση της ΒοΕ, η στερλίνα αντέδρασε πτωτικά έναντι του αμερικανικού δολαρίου, ενώ οι αποδόσεις των βρετανικών κρατικών ομολόγων κινήθηκαν ανοδικά, την ώρα που οι επενδυτές ελάττωσαν τα στοιχήματά τους ότι η κεντρική τράπεζα θα ακολουθήσει ακόμη πιο επιθετική νομισματική πολιτική. 

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

ΕΚΤ: Κάνει λόγο για έξτρα χώρο την ώρα που η Fed αυξάνει τα επιτόκια

Fed: Αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης – Έπονται άλλες έξι αυξήσεις φέτος

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News