Business & Finance Δευτέρα 13/06/2022, 21:17
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Brexit: Η Βρετανία εξετάζει αλλαγή της συμφωνίας με την ΕΕ

Brexit: Η Βρετανία εξετάζει αλλαγή της συμφωνίας με την ΕΕ

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δημοσιοποίησε σχέδια για να απαλλαγεί από μέρη της συμφωνίας που υπέγραψε με την ΕΕ, το 2020, μετά το Brexit. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, επιδιώκει να αλλάξει το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας για να διευκολύνει τη ροή αγαθών από τη Μ. Βρετανία στη Βόρεια Ιρλανδία. 

Ωστόσο, η ΕΕ αντιτίθεται, λέγοντας ότι αυτό παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου το αμφισβητεί, υποστηρίζοντας ότι οι αλλαγές θα σηματοδοτήσουν το ότι το Ηνωμένο Βασίλειο παραμείνει ενωμένο.

Οι τροποποιήσεις που αφορούν το εν λόγω νομοσχέδιο, θα συζητηθούν και θα ψηφιστούν από το Κοινοβούλιο της Μ. Βρετανίας. 

Η κυβέρνηση της Βρετανίας υπόσχεται να αφαιρέσει την «περιττή» γραφειοκρατία για τους ελέγχους αγαθών και ότι οι επιχειρήσεις στη Βόρεια Ιρλανδία θα λάβουν τις ίδιες φορολογικές ελαφρύνσεις που ισχύουν σε άλλα σημεία του Ηνωμένου Βασιλείου. 

Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο θα διασφαλίσει επίσης ότι τυχόν εμπορικές διαφορές θα επιλύονται με «ανεξάρτητη διαιτησία» και όχι από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας είπε ότι είναι «μια λογική, πρακτική λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Βόρεια Ιρλανδία» και ότι το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί «να σημειώσει πρόοδο μέσω διαπραγματεύσεων μόνο εάν η ΕΕ είναι πρόθυμη να αλλάξει το πρωτόκολλο η ίδια».

Η ίδια υπογράμμισε ότι η βρετανική κυβέρνηση θα προτιμούσε μια «λύση κατόπιν διαπραγματεύσεων» με την ΕΕ. 

Η ηγέτης του Sinn Fein, Μισέλ Ονίλ, κατηγόρησε τον Βρετανό πρωθυπουργό ότι προκαλεί περισσότερη αστάθεια και αβεβαιότητα στη Βόρεια Ιρλανδία. «Η ενέργεια του Μπόρις Τζόνσον είναι παράνομη, παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο», είπε και πρόσθεσε:  «Ο ίδιος υπέγραψε μια συμφωνία και τώρα νομοθετεί για να παραβιάσει αυτή τη διεθνή συμφωνία».

Διαβάστε επίσης:

Βρετανία – Υπ. Μεταφορών: Δεν εξετάζουμε την έκδοση προσωρινής βίζας για εργαζόμενους από ΕΕ

Βρετανία: Η συμφωνία για το εμπόριο μετά το Brexit πρέπει να επιτευχθεί

Brexit: Πώς έφερε «ψαλίδι» 16% στο εμπόριο με την Ευρώπη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News