Business & Finance Τρίτη 11/10/2022, 13:47
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζα της Αγγλίας: Πώς παρεμβαίνει εκ νέου στην αγορά ομολόγων 

Τράπεζα της Αγγλίας: Πώς παρεμβαίνει εκ νέου στην αγορά ομολόγων 

Νέα παρέμβαση στην αγορά ομολόγων προκειμένου να αποτρέψει το μαζικό και ευρείας κλίμακας sell-off στα βρετανικά κρατικά ομόλογα (συνολικής αξίας οι υπό διαπραγμάτευση τίτλοι 2,1 τρισ. στερλίνες), ανακοίνωσε η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ). 

Συγκεκριμένα, η κεντρική τράπεζα έως το τέλος της εβδομάδας θα αγοράζει κρατικά ομόλογα τα οποία είναι συνδεδεμένα με τον πληθωρισμό. Η αξία των αγορών θα ανέρχεται στα 5 δισ. λίρες, στην προσπάθεια των αξιωματούχων της τράπεζας να διατηρήσουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, για την οποία οι αθρόες πωλήσεις βρετανικών gilt, προκαλούν τριγμούς. 

Αντί να αυξήσει τις αγορές έως 10 δισ. λίρες ημερησίως σε συμβατικά μακροπρόθεσμα κρατικά ομόλογα, όπως ανακοίνωσε χθες, η ΒοΕ θα πραγματοποιεί συγχρόνως τις αγορές ύψους 5 δισ. στερλινών ομολόγων συνδεδεμένων στον πληθωρισμό. 

Στην απόφαση αυτή προέβη η κεντρική τράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου μετά το sell-off χθες Δευτέρα σε ομόλογα τα οποία συνδέονται με τον πληθωρισμό κι ενώ είχε ανακοινώσει ότι θα διπλασιάσει τις αγορές της σε συμβατικά ομόλογα. 

«Στην αρχή αυτής της εβδομάδας σημειώθηκε περαιτέρω σημαντική ανατίμηση του δημόσιου χρέους του Ηνωμένου Βασιλείου, ιδιαίτερα των σιτηρών που συνδέονται με δείκτη», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η BoE.

«Η δυσλειτουργία σε αυτή την αγορά και η προοπτική της αυτοενισχυόμενης δυναμικής των μαζικών πωλήσεων ενέχουν σημαντικό κίνδυνο για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα του Ηνωμένου Βασιλείου», αναφέρει η τράπεζα στη δήλωσή της.

Προκειμένου να ανακόψει την άνοδο των αποδόσεων του κρατικού χρέους μετά την ανακοίνωση του οικονομικού προγράμματος από την κυβέρνησης της Λιζ Τρας, το οποίο και απέσυρε στη συνέχεια, η ΒοΕ έχει δεσμευθεί ότι θα αγοράσει μακροπρόθεσμα κρατικά ομόλογα συνολικής αξίας 65 δισ. στερλινών. 

Η σημερινή ανακοίνωση ήρθε κι ενώ το Γραφείο Διαχείρισης Κρατικού Χρέους θα επιχειρήσει να δημοπρατήσει ομόλογο με σύνδεση στον πληθωρισμό λήξης το 2051.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Βρετανία: Άνοδος για τη στερλίνα μετά την «κωλοτούμπα» στα φορολογικά μέτρα

Ομόλογα: Ξανά σε άνοδο οι αποδόσεις – Δεν έπεισε η παρέμβαση της BOE

Τράπεζα της Αγγλίας: Παρέμβαση για να ηρεμήσει η αγορά ομολόγων

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News