Business & Finance Πέμπτη 4/08/2022, 14:50
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζα της Αγγλίας: Η μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων από το 1995

Τράπεζα της Αγγλίας: Η μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων από το 1995

Στη μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων τα τελευταία 27 χρόνια προχώρησε η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) στη σημερινή της συνεδρίαση, μια αύξηση που από τον περασμένο Δεκέμβριο συνιστά την έκτη διαδοχική. Η ΒοΕ παράλληλα σκιαγράφησε ένα ζοφερό πλαίσιο, προειδοποιώντας για μια μακρά περίοδο ύφεσης της οικονομίας, ενώ έκανε λόγο για πληθωρισμό που θα φθάσει στο 13%. 

Η νέα αύξηση των επιτοκίων, αλλά κυρίως οι προειδοποιήσεις αυτές έχουν επιφέρει πλήγμα στη στερλίνα.

Το βρετανικό νόμισμα έναντι του ευρώ υποχωρεί κατά 0,62% με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 0,8418, ενώ έναντι του αμερικανικού δολαρίου αποδυναμώνεται κατά 0,51% στο 1,2081.

Ειδικότερα, η Επιτροπή για τη Νομισματική Πολιτική με ψήφους 8 υπέρ 1 κατά, επέλεξε να αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης (η μεγαλύτερη αύξηση από το 1995 και μια αύξηση που αναμενόταν ευρέως από τους αναλυτές), διαμορφώνοντας έτσι το βασικό επιτόκιο στο 1,75%. Ένα επίπεδο στο οποίο τελευταία φορά βρέθηκε το 2008. 

Η κεντρική τράπεζα της Αγγλίας προειδοποίησε επίσης για τον ερχομό οικονομικής ύφεσης η οποία στην κορύφωσή της θα συρρικνώσει την οικονομία κατά 2,1%, ένας αρνητικός ρυθμός που τελευταία φορά εμφανίσθηκε στην δεκαετία του 1990, ωστόσο αισθητά μικρότερος σε σχέση με την ύφεση της κατά την περίοδο της πανδημίας ή της κρίσης του 2008. 

Ωστόσο, σύμφωνα με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, η οικονομία θα αρχίσει να καταγράφει αρνητικό πρόσημο από το τελευταίο τρίμηνο της τρέχουσας χρονιάς και θα συνεχίσει με αυτούς τους ρυθμούς σε όλη τη διάρκεια του 2023. Αν οι προβλέψεις επαληθευτούν, τότε θα πρόκειται για την πιο μακρά ύφεση μετά τη μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση. 

Από την άλλη η ΒοΕ αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα εκτιναχθεί στο 13,3% τον Οκτώβριο και στο υψηλότερο επίπεδο από το 1980 (τον Ιούνιο έτρεξε με ρυθμό 9,4% ένα υψηλό 40 ετών), εξαιτίας κυρίως της αύξησης στις τιμές ενέργειας. 

Αυτή η εκτίναξη του πληθωρισμού θα έχει ως αποτέλεσμα το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών να μειωθεί για δεύτερη συναπτή χρονιά, κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ από το 1964 όταν άρχισαν να καταγράφονται τα εν λόγω στοιχεία. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Βρετανία: Στο 9,4% ο πληθωρισμός – Ρεκόρ 40 ετών

ΒοΕ προς Λιζ Τρας: Αφήστε τη νομισματική μας πολιτική ήσυχη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News