Business & Finance Δευτέρα 18/07/2022, 14:35
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΒοΕ προς Λιζ Τρας: Αφήστε τη νομισματική μας πολιτική ήσυχη

«Η κυβέρνηση πολύ ξεκάθαρα δεν καθορίζει την κατεύθυνση για τη νομισματική πολιτική»

ΒοΕ προς Λιζ Τρας: Αφήστε τη νομισματική μας πολιτική ήσυχη

Σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα προς την υποψήφια για την πρωθυπουργία της Βρετανίας, Λιζ Τρας, απέστειλε η Τράπεζα της Αγγλίας διά στόματος κορυφαίου αξιωματούχου της, μετά τη δήλωσή της ότι η κυβέρνηση πρέπει να καθορίσει μια «σαφή κατεύθυνση» για το πώς θα κινηθεί η νομισματική πολιτική.

Ο Μάικλ Σάντερς, ένα από τα εννέα μέλη της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής (MPC) η οποία είναι αυτή που καθορίζει τα επιτόκια, είπε ότι τα θεμέλια του πλαισίου νομισματικής πολιτικής της Βρετανίας είναι καλύτερα να μείνουν ανέπαφα από τους υποψηφίους για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος.

Η νυν υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας, μία εκ των πρωτοπόρων για να διαδεχθεί τον Μπόρις Τζόνσον, στη διάρκεια του περασμένου Σαββατοκύριακου δήλωσε ότι θα «καθορίσει μια σαφή κατεύθυνση» για τη νομισματική πολιτική.

«Η κυβέρνηση πολύ ξεκάθαρα δεν καθορίζει την κατεύθυνση για τη νομισματική πολιτική. Αυτή ορίζεται από την ανεξάρτητη MPC προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του πληθωρισμού για 2%…κι αυτό είναι θεμελιώδες για το πλαίσιο του Ηνωμένου Βασιλείου», είπε ο Σάντερς στο περιθώριο εκδήλωσης στο Λονδίνο

«Υπάρχει πάντα μια συζήτηση για το αν τα επιτόκια θα ανέβουν ή θα μειωθούν. Όμως τα θεμέλια του πλαισίου της νομισματικής πολιτικής του Ηνωμένου Βασιλείου, νομίζω, είναι πραγματικά σημαντικά και καλύτερα να μείνουν ανέγγιχτα», τόνισε ο Σάντερς συμπληρώνοντας ότι διακυβεύεται η αξιοπιστία της νομισματικής πολιτικής.

«Η ικανότητα της Επιτροπής να χαλαρώσει τη νομισματική της πολιτική άμεσα και αποτελεσματικά κατά τη διάρκεια της ύφεσης του 2008/09 και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, στηρίχθηκε στην αξιοπιστία αυτού του πλαισίου της νομισματικής πολιτικής», προσέθεσε.

Απούσης αυτής της αξιοπιστίας, οι προσπάθειες της ΒοΕ να παρέχει στήριξη στην οικονομία θα ήταν λιγότερο αποτελεσματικές, υπογράμμισε ο Σάντερς.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι σπάνιο οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΒοΕ να επικρίνουν τους πολιτικούς. Το 2016, μετά την παρέμβαση της τότε πρωθυπουργού Τερέσα Μέι να αλλάξει η νομισματική πολιτική διότι είχε κακές παρενέργειες, ο τότε επικεφαλής της, Μαρκ Κάρνεϊ, δήλωσε ότι δεν «λαμβάνει οδηγίες» από πολιτικούς.

moneyreview.gr

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News