Business & Finance Τρίτη 4/10/2022, 11:35
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Bloomberg: «Ναι» στην κυβίστηση της Τρας, αλλά είναι μόνο το πρώτο βήμα

Bloomberg: «Ναι» στην κυβίστηση της Τρας, αλλά είναι μόνο το πρώτο βήμα

Αφότου επέμεινε επί μέρες ότι δεν υπάρχει γυρισμός στον «μίνι-προϋπολογισμό» που οδήγησε σε βουτιά της στερλίνας και προκάλεσε πανικό στις αγορές, η βρετανική κυβέρνηση εν τέλει απέσυρε την απόφαση. Χθες, η νέα πρωθυπουργός Λιζ Τρας μαζί με τον υπουργό Οικονομικών Kwasi Kwarteng επιβεβαίωσαν ότι ακυρώνεται η απόφαση για κατάργηση του φορολογικού συντελεστή 45% στα υψηλότερα εισοδήματα στη χώρα. «Το πιάσαμε και σας έχουμε ακούσει», δήλωσε ο Kwarteng.

Μετά τις χθεσινές εξελίξεις, το συντακτικό συμβούλιο του Bloomberg αναφέρει σε σχετικό άρθρο γνώμης ότι θα πρέπει να αναγνωρίσει κανείς πως η βρετανική κυβέρνηση θα μπορούσε να αγνοήσει όλα τα σημάδια και να προχωρήσει ακάθεκτη στο σχέδιο. Βέβαια, σύμφωνα με το Bloomberg, δεν υπήρχε και κάποια άλλη βιώσιμη επιλογή, αφού η οικονομική αναστάτωση που προκλήθηκε επρόκειτο να προκαλέσει αντιδράσεις μέσα στο ίδιο της το κόμμα. Η Βουλή φαινόταν έτοιμη να καταψηφίσει την πρόταση, διακυβεύοντας τη θέση της ως πρωθυπουργού.

Κατά το Bloomberg, αυτή τη στιγμή η ανατροπή της απόφασης προσφέρει μία αίσθηση ελέγχου. Η λίρα ανέκαμψε ελαφρώς και τα επιτόκια έχουν επανέλθει σε πιο φυσιολογικά επίπεδα. Εάν κανείς παρακολουθεί στενά μόνο τους αριθμούς, η αντίδραση των επενδυτών στην ανατροπή της απόφασης μπορεί να φανεί τόσο υπερβολική όσο και η αρχική τους αντίδραση στον προϋπολογισμό. Αυτό που προκάλεσε εξαρχής τον πανικό ήταν όχι τόσο εάν το σχέδιο θα μπορούσε να υλοποιηθεί, αλλά εάν η Τρας και ο Kwarteng θα μπορούσαν να το φέρουν σε πέρας υπεύθυνα. Πράγματι, σημειώνει το Bloomberg, η κατάργηση του φορολογικού συντελεστή 45% ήταν προκλητική και κάθε κίνηση από τη νέα πρωθυπουργός φαινόταν να μειώνει την εμπιστοσύνη.

Σύμφωνα με το Bloomberg η αιφνίδια ανατροπή μπορεί να δώσει στην κυβέρνηση μία νέα ευκαιρία, εφόσον η Τρας διαβεβαιώσει ξανά τον κόσμο ότι θα φερθεί συνετά. Μεταξύ άλλων, αυτό σημαίνει να βελτιώσει τις σχέσεις με την Ε.Ε., να δέχεται τις συμβουλές από το γραφείο Προϋπολογισμού σε ό,τι αφορά τα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών για τη φορολογία και τις δαπάνες και να συμβουλεύεται την Τράπεζα της Αγγλίας χωρίς να δημιουργεί την εντύπωση ότι υποτιμά την κρίση της Τράπεζας.

Όπως σημειώνεται στο άρθρο, το τελευταίο σημείο θα πρέπει να λάβουν υπ’ όψιν και άλλες κυβερνήσεις στον κόσμο, καθώς η νομισματική και η δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να δουλεύουν «χέρι-χέρι» στην μάχη εναντίον του πληθωρισμού. Στη Βρετανία συγκεκριμένα, το χάος της περασμένης εβδομάδας ανέδειξε το πρόβλημα αυτό, καθώς η κεντρική τράπεζα υποχρεώθηκε να αγοράσει κρατικά ομόλογα τη στιγμή που επρόκειτο να αρχίσει να πουλάει τα δικά της περιουσιακά στοιχεία. Και άλλες κυβερνήσεις θα πρέπει να αναμένουν αντίστοιχες δυσκολίες εάν οι πολιτικές τους δεν λειτουργούν συντονισμένα.

Πηγή: Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Βρετανία: Άνοδος για τη στερλίνα μετά την «κωλοτούμπα» στα φορολογικά μέτρα

Βρετανία: Η Λιζ Τρας παίρνει πίσω τη μείωση των φόρων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News