Business & Finance Τετάρτη 7/09/2022, 16:34
ΑΓΟΡΕΣ

Amundi: Προτείνει «αμυντική στάση» και μείωση της έκθεσης στις μετοχές

Amundi: Προτείνει «αμυντική στάση» και μείωση της έκθεσης στις μετοχές

Έχει έρθει η εποχή όπου οι επενδυτές θα πρέπει να πάρουν μια πιο αμυντική θέση και συγχρόνως να μειώσουν την έκθεσή τους σε μετοχές, καθώς οι μακροοικονομικοί κίνδυνοι εντείνονται και υπονομεύουν τα κέρδη. Στην προειδοποίηση αυτή προχώρησε η μεγαλύτερη διαχειρίστρια περιουσιακών στοιχείων στην Ευρώπη, με ένα χαρτοφυλάκιο η αξία του οποίου ανέρχεται σε σχεδόν 2 τρισ. δολάρια. 

Με τις κεντρικές τράπεζες να έχουν ήδη ανοίξει έναν κύκλο σύσφιγξης της νομισματικής τους πολιτικής και τις προκλήσεις στην παγκόσμια οικονομία παρούσες, στις μετοχές αναμένεται να εξασκηθούν περαιτέρω πιέσεις, σύμφωνα με την Amundi.

Οι εκτιμήσεις αυτές εκπέμπουν στο ίδιο μήκος κύματος με αυτές των BlackRock και Morgan Stanley, των οποίων οι στρατηγικοί αναλυτές προειδοποιούν για περαιτέρω επιβάρυνση στις μετοχές. 

«Είναι καιρός να μειώσουμε την έκθεση σε μετοχές και να κρατήσουμε άμυνα», δήλωσε ο Βισέντ Μορτιέ, επικεφαλής επενδύσεων στην Amundi, στις παρατηρήσεις του στο υπόμνημα για την κατανομή των περιουσιακών στοιχείων του Σεπτεμβρίου. «Ενώ μια παγκόσμια ύφεση μπορεί να αποφευχθεί, μετά το πρόσφατο ράλι δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν μια θετική στάση στις αγορές μετοχών, ενώ οι κίνδυνοι αυξάνονται».

Η άποψη αυτή έρχεται καθώς η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο ύφεσης, με την ενεργειακή κρίση και την κρίση κόστους ζωής που πλήττει την Ευρώπη, ενώ η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας παραπαίει λόγω της χαμηλότερης παγκόσμιας ζήτησης και των τοπικών lockdowns για τον κορωνοϊό. Οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες, όπως η Federal Reserve και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, έχουν προχωρήσει σε σύσφιγξη της νομισματικής τους πολιτικής, δίνοντας προτεραιότητα στην αντιμετώπιση του ιπτάμενου πληθωρισμού παρά στην διατήρηση της οικονομικής ανάπτυξης. 

Σε περιφερειακό επίπεδο, η Amundi διατηρεί την προτίμησή της για τις αμερικανικές μετοχές έναντι των ευρωπαϊκών, θεωρώντας την αμερικανική οικονομία πιο ανθεκτική. Ο S&P 500 έχει απωλέσει 18% φέτος, ενώ ο Europe STOXX 600 χάνει σχεδόν 26% σε όρους δολαρίου, κυρίως λόγω της ενδυνάμωσης του δολαρίου.

Amundi: Προτείνει «αμυντική στάση» και μείωση της έκθεσης στις μετοχές-1

«Με τη συρρίκνωση των περιθωρίων κέρδους, τους πιεσμένους οικονομικά καταναλωτές και την επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας, υπάρχει ένα όριο στο πόση στήριξη οι εταιρείες ανάπτυξης μπορούν να προσφέρουν», σύμφωνα με τον Μορτιέ.

Δεδομένου του υψηλότερου κινδύνου για μια δυνητική ύφεση, ο στρατηγικός αναλυτής υποστηρίζει ότι τα κρατικά ομόλογα «αξίζουν προσοχής», καθώς οι αποδόσεις είναι πλέον πιο ελκυστικές. Παραμένει επιφυλακτικός όσον αφορά τις πιστώσεις υψηλής απόδοσης και προτιμάει τις επενδυτικές βαθμίδες και τις ΗΠΑ έναντι της Ευρωζώνης.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Σήμα εξόδου από τις αγορές δίνει ο El-Erian – Στροφή στα μετρητά

Goldman Sachs: Οι αγορές δεν έχουν πιάσει πάτο ακόμα

H «μητέρα όλων των κραχ» έχει ξεκινήσει, λέει ο Mr Big Short

 
 
 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News