Business & Finance Πέμπτη 13/10/2022, 16:29
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε υψηλό 40ετίας ο δομικός πληθωρισμός στις ΗΠΑ

Σε υψηλό 40ετίας ο δομικός πληθωρισμός στις ΗΠΑ

Υψηλότερα των εκτιμήσεων κινήθηκε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο, ενώ ο δομικός πληθωρισμός που δεν υπολογίζει ευμετάβλητα προϊόντα όπως τα τρόφιμα και η ενέργεια, έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών. 

Ειδικότερα, ο ετήσιος πληθωρισμός στις ΗΠΑ διαμορφώθηκε στο 8,2% τον Σεπτέμβριο έναντι των εκτιμήσεων για 8,1%. Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή κατέγραψε αύξηση 0,4% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, όταν η μέση εκτίμηση όπως διαμορφώθηκε από έρευνα του Bloomberg ήταν για αύξηση 0,2%. 

Ο δομικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 6,6% σε ετήσια βάση, το οποίο είναι και το υψηλότερο επίπεδο από το 1982, ενώ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα διαμορφώθηκε στο 0,6%, έναντι εκτιμήσεων για 0,4%.

Αυξήσεις κατέγραψαν οι τιμές στέγασης, τροφίμων και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, αντίθετα η τιμή της βενζίνης υποχώρησε. Η έκθεση της στατιστικής υπηρεσίας των ΗΠΑ δείχνει το πως ο υψηλός πληθωρισμός πλέον επηρεάζει όλη την οικονομία, εξαλείφωντας τους μισθούς των πολιτών που στρέφονται πλέον στις αποταμιεύσεις και τις πιστωτικές κάρτες για να ανταπεξέλθουν στα μηνιαία έξοδα. 

moneyreview.gr

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News