Business & Finance Τρίτη 13/09/2022, 20:02
ΑΓΟΡΕΣ

«Καμπανάκι» από τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ – Νέο «αίμα» σε μετοχές και ομόλογα

«Καμπανάκι» από τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ – Νέο «αίμα» σε μετοχές και ομόλογα

«Βαθύ κόκκινο» έδειχναν τα ταμπλό των μετοχών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, με τη Wall Street ειδικά να βρίσκεται στη «δίνη» ενός νέου sell off που ανέτρεψε το μέχρι τώρα σκηνικό ανάκαμψης, με σημείο αιχμής τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, που δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες. Από κοντά και τα κρατικά ομόλογα του ευρώ, που «είδαν» τις αποδόσεις τους να «πατούν γκάζι», από τη στιγμή που διαψεύστηκαν οι ελπίδες για κορύφωση του πληθωρισμού στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη. 

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ διαμορφώθηκε τον Αύγουστο στο 8,3% σε ετήσια βάση έναντι των προβλέψεων που έκαναν λόγο για 8% από το 8,5% του Ιουλίου, ενώ σε μηνιαία βάση αυξήθηκαν 0,1% αφού είχε παραμείνει στάσιμος τον Ιούλιο και οι προβλέψεις τον τοποθετούσαν σε πτώση 0,1%. 

Η διάψευση των ελπίδων ήταν ακόμη πιο «ηχηρή» στην ανάγνωση των στοιχείων για το δομικό πληθωρισμό, που επιταχύνθηκε ακόμη περισσότερο τον Αύγουστο, οπότε εκτινάχθηκε στο 6,3% από το 5,9% του αμέσως προηγούμενου μηνός, νούμερο που προοιωνίζεται ότι η άνοδος των τιμών καταναλωτή θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες. 

Η Wall Street τερμάτισε άδοξα το ανοδικό σερί των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων, με το δείκτη υψηλής τεχνολογίας να καταγράφει αυτή την ώρα απώλειες κοντά στο 4% και τους Dow Jones και S&P 500 να υποχωρούν περίπου 3%, θυμίζοντας ότι οι ανάσες «ανακούφισης» ήταν προσωρινές και ότι τα χειρότερα δεν έχουν ακόμη παρέλθει. 

Τα υψηλότερα του αναμενομένου νούμερα για τον πληθωρισμό όχι μόνο παγιώνουν μία ακόμη επιτοκιακή αύξηση των 75 μονάδων βάσης από την Φέντεραλ Ριζέρβ στη συνεδρίαση της 20ης – 21ης Σεπτεμβρίου, αλλά βάζουν στο τραπέζι και μία ακόμη μεγαλύτερη επιτοκιακή αύξηση της τάξης των 100 μονάδων βάσης. Αναλυτές της Nomura άφησαν ανοικτό ακόμη και το ενδεχόμενο αύξησης των 100 μονάδων βάσης, για να μην γίνει ο πληθωρισμός μόνιμο συνοδευτικό στοιχείο της αμερικανικής οικονομίας. 

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι ευρωπαϊκές μετοχές βούλιαξαν 1,6%, υπαναχωρώντας από το υψηλό δύο εβδομάδων που είχαν αγγίξει στην αρχή της συνεδρίασης

Το μεγαλύτερο πλήγμα υπέστησαν οι ευαίσθητες στην πορεία των επιτοκίων τεχνολογικές μετοχές, με πτώση 3,2%, ενώ απώλειες κοντά στο 4% υπέστη και ο κλάδος του real estate. Ο «αμυντικός» τομέας των εταιρειών κοινής ωφελείας ήταν ο μοναδικός κερδισμένος μεταξύ των κορυφαίων κλάδων της Ευρώπης. 

Να σημειωθεί ότι οι τεχνολογικές μετοχές καταγράφουν φέτος απώλειες περίπου 30% – τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη μετά το real estate και το λιανεμπόριο, καθώς οι επενδυτές επαναπροσδιορίζουν τις θέσεις τους μέσα στο περιβάλλον των υψηλών επιτοκίων και του υψηλού πληθωρισμού. 
  
«Η Φέντεραλ Ριζέρβ είναι η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, όμως είναι και η κεντρική τράπεζα που παρακολουθεί ολοκληρος ο κόσμος. Και όταν αποσύρει ρευστότητα, επηρεάζεται το διεθνές ενεργητικό», αναφέρει ο Patrick Armstrong της Plurimi Wealth. 

Από τους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός DAX, αν και βρέθηκε νωρίτερα να σκαρφαλώνει κοντά σε υψηλό τεσσάρων εβδομάδων, έκλεισε τελικά στα χαμηλά της ημέρας, με απώλειες 1,6%. Ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε σε ποσοστό 1,4%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 έχασε 1,2% της αξίας του. Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB υποχώρησε 1,4%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 σημείωσε πτώση 1,6%.

 

Σε κλοιό πιέσεων και τα κρατικά ομόλογα του ευρώ

 

Διεύρυναν την ανοδική τους πορεία οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, που εξέπληξαν αρνητικά. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε 10 μονάδες βάσης στο 1,74%, ενώ στη διετία κινήθηκε στο 1,38%.

Τα ιταλικά κρατικά ομόλογα παρουσίασαν και πάλι την χειρότερη επίδοση, με την απόδοση του 10ετούς στο 4% με άνοδο έξι μονάδων βάσης και με το spread στις225 μονάδες βάσης.

Στην ελληνική αγορά, το κόστος δανεισμού στη 10ετία “τσίμπησε” ελαφρώς στο 4,22% με το spread στις 255 μονάδες βάσης, ενώ στη διετία στο 3,37% εν μέσω περιορισμένου όγκου συναλλαγών.  

Πιέσεις όμως άσκησε και η νέα μεγάλη προσφορά. Οι αγορές απορρόφησαν επίσης περισσότερα από 20 δισ.ευρώ σε νέες ομολογιακές εκδόσεις, με τη Γερμανία να αντλεί 4,29 δισ.ευρώ από το εκ νέου άνοιγμα διετούς και με την Ιταλία 7,5 δισ.ευρώ από το εκ νέου άνοιγμα τριών τίτλων. Επίσης, η Ε.Ε. άντλησε 12 δισ.ευρώ από την κοινοπρακτική έκδοση νέου πενταετούς και 30ετούς για την χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης, με τη ζήτηση να υπερβαίνει τα 114,5 δισ.ευρώ. 

 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Θετική η JP Morgan για τις ελληνικές τράπεζες: Βλέπει ράλι έως 100%

Επιφυλακτική η Goldman Sachs για την Ευρώπη – Πότε θα επιστρέψει

Έχουν πιάσει «πάτο» οι αγορές; Τι απάντησαν οι επαγγελματίες στη Deutsche Bank

  

 
 

  

   

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News