Business & Finance Τετάρτη 16/03/2022, 15:58
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Υψηλές ταχύτητες στην έναρξη – Σε υψηλό τριών ετών οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων

Wall Street: Υψηλές ταχύτητες στην έναρξη – Σε υψηλό τριών ετών οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων

Με το γενικευμένο κλίμα ευφορίας που επικρατεί στις διεθνείς αγορές συμπορεύεται στην έναρξη της σημερινής συνεδρίασης η Wall Street, σε μια ημέρα που τα πάντα στις ΗΠΑ κινούνται στο ρυθμό της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. 

Ο Dow Jones σημειώνει άνοδο 1,16%, ο S&P 500 καταγράφει κέρδη περί του 1,40%, με τον Nasdaq να έχει ξεπεράσει οριακά το +2%. 

Στις 20:00 ώρα Ελλάδος δίνεται στη δημοσιότητα η ανακοίνωση με τις αποφάσεις της Fed μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασής της για τη νομισματική πολιτική και στη συνέχεια στις 20:30 ακολουθεί η καθιερωμένη συνέντευξη τύπου του επικεφαλής της, Τζερόμ Πάουελ.

Αναλυτές και χρηματαγορές έχουν προεξοφλήσει ότι οι αξιωματούχοι της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας θα ανακοινώσουν αύξηση των επιτοκίων για πρώτη φορά μετά το 2018, με τις περισσότερες εκτιμήσεις να συγκλίνουν για μια αύξηση κατά 25 μονάδες βάσεως από τα τωρινά επίπεδα του 0%-0,25%. 

Η ενδεχόμενη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της Fed, όπως είναι λογικό έχει προσφέρει στήριξη στις τραπεζικές μετοχές καθώς οι τράπεζες ευνοούνται όταν τα επιτόκια αυξάνονται, καταγράφοντας περισσότερα έσοδα και κέρδη στους ισολογισμούς τους. 

Ως εκ τούτου, ο τραπεζικός κλάδος είναι εκείνος με την καλύτερη σημερινή εικόνα μεταξύ των 11 κυριοτέρων του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης S&P 500. 

Ανοδικά και οι μετοχές των τεχνολογικών κολοσσών, ενώ πιέσεις δέχονται οι μετοχές των ενεργειακών εταιρειών, από τη στιγμή και σήμερα οι τιμές του πετρελαίου κινούνται καθοδικά. 

Ωστόσο το σημερινό κλίμα ευφορίας στις αγορές δεν έχει δημιουργήσει η επικείμενη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve αλλά οι εξελίξεις από το μέτωπο της Ουκρανίας και από την Κίνα. 

Η σημερινή άνοδος στα χρηματιστήρια τροφοδοτείται από τις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με τις οποίες επισήμανε ότι η Ρωσία είχε αρχίσει να δείχνει μια «πιο εποικοδομητική» στάση στις συνομιλίες και επανέλαβε την άποψή του ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ -ένα εκ των κύριων λόγων για την εισβολή της Ρωσίας-, φαντάζει απρόσιτη για την Ουκρανία.

Το θετικό κλίμα ενέτεινε το άλμα των χρηματιστηρίων σε Σαγκάη και Χονγκ Κονγκ (3,48% και 9,08% αντίστοιχα), μετά την παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας και της κυβέρνησης της Κίνας, όπου δεσμεύθηκαν να διατηρήσουν τη χρηματιστηριακή αγορά σταθερή και να στηρίξουν τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Με τους επενδυτές να έχουν στραφεί στις μετοχές, οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων κινούνται ανοδικά από τη στιγμή που έχουν επικρατήσει οι ρευστοποιήσεις.

Η απόδοση του διετούς κρατικού τίτλου χρέους διαπραγματεύεται στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2019, ενώ αυτή του δεκαετούς τίτλου έχει αναρριχηθεί σε υψηλό από τον Μάιο της ίδιας χρονιάς. 

Πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου δημοσιοποίησε τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο, οι οποίες κατέβασαν αισθητά ταχύτητα στο 0,3% από 4,9% τον Ιανουάριο κι έναντι προσδοκιών για ποσοστό ανόδου στο 4%. 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News