Business & Finance Τετάρτη 16/03/2022, 13:08
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρώπη: Ίπτανται τα χρηματιστήρια με ώθηση από Ουκρανία και Κίνα 

Ευρώπη: Ίπτανται τα χρηματιστήρια με ώθηση από Ουκρανία και Κίνα 

Σε υψηλές πτήσεις έχουν επιδοθεί τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, σε μια ημέρα κατά την οποία ξεπρόβαλε αχτίδα αισιοδοξίας τόσο με την πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία όσο και με την Κίνα και τη νέα έξαρση των κρουσμάτων.

Σε άνοδο και οι τιμές των μετάλλων σήμερα, με το Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου (LME) να δίνει εκ νέου εντολή αναστολής διαπραγμάτευσης στα συμβόλαια νικελίου, καθώς η τιμή του υποχώρησε 5% φθάνοντας στο νέο όριο που έχει τεθεί από τη διαχειρίστρια εταιρεία για τις συναλλαγές. Στην αγορά των βασικών μετάλλων η τάση είναι ανοδική, σε αντίθεση με αυτή στην αγορά των πολύτιμων μετάλλων που κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση. 

Καθοδικά κινούνται και οι τιμές του πετρελαίου, με την τιμή του μπρεντ και σήμερα να διαπραγματεύεται υπό των 100 δολαρίων το βαρέλι. 

Πίσω στα ταμπλό των μετοχών στις χρηματιστηριακές αίθουσες, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 ενισχύεται κατά 2,55%, το χρηματιστήριο στη Φρανκφούρτη έχει υπερβεί το 3%, ενώ ακόμη υψηλότερα με κέρδη 3,26% και 3,19% κινούνται τα χρηματιστήρια σε Μιλάνο και Παρίσι, στο +1,15% το Λονδίνο.  

Ράλι της τάξεως του 4% πραγματοποιεί ο κλάδος των ταξιδίων και αναψυχής, με το ενδεχόμενο προόδου στις συνομιλίες μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσία, να έχει στρέψει τους επενδυτές στις μετοχές του κλάδου, οι οποίες το τελευταίο διάστημα δέχθηκαν έντονες πιέσεις. 

Στα ίδια σχεδόν επίπεδα κινούνται και οι κλάδοι των τραπεζών και της αυτοκινητοβιομηχανίας, καθώς η αναστολή λειτουργίας ή η απόσυρσή τους από τη Ρωσία, είναι εξέλιξη που μόνο προβλήματα μπορεί να επιφέρει στους ισολογισμούς των επιχειρήσεων των δύο εν λόγω κλάδων. 

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερες μεταβολές σήμερα, από τη στιγμή που οι επενδυτές δείχνουν μια σαφή προτίμηση στα περιουσιακά στοιχεία με ρίσκο.

Οι επενδυτές θα παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή την αγορά ομολόγων της Ρωσίας, σε μια ημέρα που καλείται να καταβάλει μεγάλου ύψους πληρωμές για τόκους σε δολάρια και ευρώ. 

Ως απάντηση στις κυρώσεις της Δύσης, το Κρεμλίνο έχει θεσπίσει μια μεταρρύθμιση που επιτρέπει να εξυπηρετεί το εξωτερικό χρέος σε ρούβλι, κάτι όμως που πιθανότατα θα θεωρηθεί ως αθέτηση πληρωμών από τους οίκους αξιολόγησης και τους κατόχους ομολόγων.

Το νόμισμα της Ρωσίας σήμερα ενισχύεται έναντι του αμερικανικού δολαρίου κατά σχεδόν 2,50%, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 107,34.  

Ο χρυσός που θεωρείται ασφαλές καταφύγιο όπως τα κρατικά ομόλογα κινείται πτωτικά με την τιμή του να υποχωρεί κατά 0,35% στα 1.923,05 δολάρια η ουγκιά, ακόμη μεγαλύτερες είναι οι απώλειες της τιμής του άργυρου της τάξεως του 0,72%, στα 24,97 δολάρια η ουγκιά. 

Η σημερινή άνοδος στα χρηματιστήρια τροφοδοτείται από τις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με τις οποίες επισήμανε ότι η Ρωσία είχε αρχίσει να δείχνει μια «πιο εποικοδομητική» στάση στις συνομιλίες και επανέλαβε την άποψή του ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ -ένα εκ των κύριων λόγων για την εισβολή της Ρωσίας-, φαντάζει απρόσιτη για την Ουκρανία.

Το θετικό κλίμα ενέτεινε το άλμα των χρηματιστηρίων σε Σαγκάη και Χονγκ Κονγκ (3,48% και 9,08% αντίστοιχα), μετά την παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας και της κυβέρνησης της Κίνας, όπου δεσμεύθηκαν να διατηρήσουν τη χρηματιστηριακή αγορά σταθερή και να στηρίξουν τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. 

Άπαντες σήμερα συντονίζονται με την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αναμένοντας τις ανακοινώσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, καθώς ολοκληρώνεται η διήμερη συνεδρίαση για τη νομισματική της πολιτική.  Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, η Fed αναμένεται να ανακοινώσει αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, μια αύξηση που θα είναι η πρώτη από το 2018.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News