Business & Finance Τετάρτη 16/03/2022, 14:09
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

To ερώτημα των 140 δισ. δολαρίων: Μπορεί η Ρωσία να πωλήσει τα τεράστια αποθέματα χρυσού της;

To ερώτημα των 140 δισ. δολαρίων: Μπορεί η Ρωσία να πωλήσει τα τεράστια αποθέματα χρυσού της;

Η Ρωσία χρειάστηκε πολλά χρόνια για να δημιουργήσει ένα τεράστιο απόθεμα σε χρυσό, ενεργητικό που οι κεντρικές τράπεζες μπορούν να ρευστοποιήσουν σε περίοδο κρίσης. Ομως, οιαδήποτε προσπάθεια να το πωλήσει τώρα, θα αποτελέσει μία τεράστια πρόκληση τη στιγμή που το χρειάζεται περισσότερο από κάθε άλλη φορά.  

Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας έχει σχεδόν εξαπλασιάσει τα αποθέματά της από τα μέσα του 2000, δημιουργώντας τα πέμπτα μεγαλύτερα στον κόσμο, αξίας 140 δισ. δολαρίων. Πρόκειται για ενεργητικό το οποίο θα μπορούσε να πωλήσει για να στηρίξει το ρούβλι, το οποίο βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, καθώς η παγκόσμια οικονομία απομόνωσε την Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία. 

Οι κυρώσεις εμποδίζουν τους χρηματοοικονομικούς ομίλους των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Ε.Ε. να κάνουν οιαδήποτε δραστηριότητα με την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας. Traders και τράπεζες διστάζουν να αγοράσουν χρυσό από την ρωσική κεντρική τράπεζα ή να χρησιμοποιήσουν άλλα νομίσματα υπό το φόβο ότι θα πλήξουν την φήμη τους ή θα υποστούν κυρώσεις. Γερουσιαστές στην Ουάσιγκτον ζητούν ήδη δεύτερο γύρο κυρώσεων για οιονδήποτε αγοράζει ή πωλεί ρωσικό χρυσό. 

«Για το λόγο αυτό αγόρασαν τον χρυσό, για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως η σημερινή. Ομως, εάν κανένας δεν συναλλάσσεται μαζί σου, τότε δεν έχει κανένα νόημα», αναφέρει ο Φέργκαλ Ο’ Κόνορ, λέκτορας στο Cork University Business School.  

Russia's bullion holdings ballooned since the 2000s
  

H Mόσχα ενδεχομένως να χρειαστεί να στραφεί προς Ανατολάς, στις κεντρικές τράπεζες χωρών, όπως η Ινδία ή η Κίνα, για να πωλήσει χρυσό ή να εξασφαλίσει δάνεια, σύμφωνα με τon Tζεφ Κρίστιαν της CPM Group. Η Ρωσία μπορεί επίσης να πωλεί μέσω του Χρηματιστηρίου Χρυσού της Σαγκάης, όμως οι όποιες πωλήσεις θα είναι μικρές. 

Προσπάθειες πώλησης χρυσού

Σε ένα ακόμη παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο η Δύση στοχεύει τις συναλλαγές της Ρωσίας σε χρυσό, η Ένωση Αγορών Ράβδου Χρυσού του Λονδίνου (LBMA) και το Χρηματιστήριο Μετάλλων του Σικάγου (CME) απέκλεισαν τα χυτήρια χρυσού της Ρωσίας από τους διαπιστευμένους καταλόγους τους, κάτι που ισοδυναμεί με απαγόρευση εισόδου νέων ρωσικών ράβδων στις βασικές αγορές του Λονδίνου και των ΗΠΑ. Οι διαπιστευμένοι κατάλογοι θέτουν τα πρότυπα στην αγορά χρυσού του Λονδίνου, μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο, η οποία θεωρείται διεθνές σημείο αναφοράς. 

Η αναστολή των παραγωγών χρυσού από την LBMA έχει περιορίσει την πρόσβαση και άλλων χωρών στην αγορά στο παρελθόν. Αφού ανέστειλε τον κρατικό παραγωγό χρυσού του Κιργιζιστάν πέρυσι, η χώρα χρειάστηκε να ρωτήσει την Ελβετία, εάν το δικό της χυτήριο χρυσού μπορούσε να επεξεργάζεται τον κιργιζικό χρυσό για λογαριασμό της δικής της κεντρικής τράπεζας, ώστε ο χρυσός του Κιργιζιστάν να μπορείνα γίνει δεκτός στην παγκόσμια αγορά, όπως ανέφεραν πηγές. 

Και άλλες χώρες έχουν επίσης στραφεί στον χρυσό ή το επιχείρησαν, όταν βρέθηκαν αντιμέτωπες με κυρώσεις. Ο δικτάτορας Μοαμάρ Καντάφι πώλησε ένα μέρος των αποθεμάτων χρυσού της Λιβύης για να πληρώσει το στρατό στη διάρκεια μίας εξέγερσης, σύμφωνα με τον πρώην διοικητή της κεντρικής τράπεζας της χώρες. 

Η Βενεζουέλα αγωνίστηκε να αποκτήσει πρόσβαση στον χρυσό της που είναι αποθηκευμένος στα θησαυροφυλάκια της Τράπεζας της Αγγλίας, όταν η Βρετανία αναγνώρισε τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό ως πρόεδρο. Η Τράπεζα της Αγγλίας είναι ένα δημοφιλές μέρος όπου οι κεντρικές τράπεζες μπορούν να διατηρήσουν το χρυσό τους.

Ο πρώην πρέδρος Χούγκο Τσάβες είχε ήδη επαναπατρίσει μεγάλο μέρος από τον χρυσό της Βενεζουέλας. Ο χρυσός της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας είναι αποθηκευμένος στην ίδια την χώρα, σύμφωνα με στοιχεία του 2020.

The ruble has been hammered as Russia's economy becomes isolated
  

 

Εάν η Ρωσία βρεθεί σε απόγνωση, θα μπορούσε να πωλήσει χρυσό στην εγχώρια αγορά για να αγοράσει ρούβλια, σημειώνει η Citigroup. Εάν αυτό γίνει σε μια σταθερή τιμή, θα ισοδυναμούσε με έναν εσωτερικό κανόνα χρυσού.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News