Business & Finance Τρίτη 13/09/2022, 17:49
ΑΓΟΡΕΣ

Αγορές: Επέστρεψε ο τρόμος του πληθωρισμού – Βυθίζεται στο κόκκινο η Wall Street

Αγορές: Επέστρεψε ο τρόμος του πληθωρισμού –  Βυθίζεται στο κόκκινο η Wall Street

Ο τρόμος του πληθωρισμού και της επιθετικής αύξησης των επιτοκίων έκανε εκ νέου την εμφάνισή του, μετά τα νέα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ τον Αύγουστο, οι οποίες επιβραδύνθηκαν μεν σε ετήσια βάση, έτρεξαν δε με ρυθμό υψηλότερο του αναμενόμενου.

Τα χρηματιστήρια «έβαλαν» τα κόκκινά τους, με τη Wall Street να δέχεται σφυροκόπημα αμέσως μόλις ήχησε το κουδούνι για την έναρξη της συνεδρίασης.

Για τον πληθωρισμό, από τη μία καταγράφηκε επιβράδυνση για τρίτο συναπτό μήνα, από την άλλη δεν ήταν του εύρους που ανέμεναν οι αναλυτές κι αυτό ερμηνεύθηκε από τις αγορές ως σύνθημα για την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να συνεχίσει με το ίδιο μοτίβο: αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίαση, κάτι που το έχει πράξει ήδη στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις.

Σημειώνεται ότι ο πληθωρισμός στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, κατέβασε ταχύτητα στο 8,3% τον Αύγουστο σε ετήσια βάση, από 8,5% τον Ιούνιο, ωστόσο οι προβλέψεις έκαναν λόγο για ρυθμό 8,1%. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή επιταχύνθηκαν με την ελάχιστη μεταβολή από το 0% στο 0,1%, έναντι εκτιμήσεων για επιβράδυνση στο -0,1%.

Ένας ακόμη λόγος ανησυχίας για τα νέα στοιχεία, είναι το γεγονός ότι ο πληθωρισμός κινήθηκε υψηλότερα του αναμενομένου σε έναν μήνα κατά τον οποίο οι τιμές καυσίμων υποχώρησαν, ωστόσο ήταν οι ανατιμήσεις σε τρόφιμα και κατοικίες που τροφοδότησαν τον πληθωρισμό.

Με αυτά τα νέα δεδομένα, τις αγορές κυρίευσε ένα νέο κύμα πανικού φέρνοντας φουρτούνες στα χρηματιστήρια.

Το ελληνικό χρηματιστήριο

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών η συνεδρίαση είχε περάσει μεν από αρκετές διακυμάνσεις, ωστόσο μετά το μεσημέρι είχε καταφέρει να απορροφήσει τις πιέσεις από τις μετοχές των Motor Oil και ΕΛΠΕ, οι οποίες βρέθηκαν στο στόχαστρο μετά τις πληροφορίες για συναίνεση της Αθήνας στην πρόταση της Κομισιόν για φορολόγηση των έκτακτων κερδών των πετρελαϊκών εταιρειών, αλλά και της ΔΕΗ.

Ήταν οι μοναδικές τρεις μετοχές από αυτές της υψηλής κεφαλαιοποίησης οι οποίες υποχωρούσαν περισσότερο από -2%, με τις υπόλοιπες μετοχές να παρουσιάζουν πιο ήπιες θετικές ή αρνητικές μεταβολές.

Μετά τη δημοσιοποίηση όμως των στοιχείων για τον πληθωρισμό στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η Λεωφόρος Αθηνών έκανε εκ νέου μεταβολή και από το θετικό έδαφος και τις 850 μονάδες, βρέθηκε να προσπαθεί να διασώσει τις 840 μονάδες.

Κάτι το οποίο το κατάφερε έστω και οριακά εντέλει, καθώς ο Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με πτώση 1,07% κλείνοντας στις 840,81 μονάδες, υψηλότερα κατά μία μονάδα από το χαμηλό ημέρας το οποίο καταγράφηκε στις 839,40 μονάδες. Το υψηλό ημέρας σημειώθηκε αισθητά υψηλότερα από την τιμή κλεισίματος, στις 854,31 μονάδες.

Ο τζίρος σε σχετικά χαμηλά επίπεδα στα 56,6 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 21,5 εκατ. τεμάχια.

Αποδυναμωμένος κατά 1,34% βγήκε από τη σημερινή συνεδρίαση ο Δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης, σχεδόν αμετάβλητος παρέμεινε αυτός της Μεσαίας (-0,01%). Ο τραπεζικός δείκτης δέχθηκε πιέσεις, οι οποίες του στοίχισαν 2,49%, όμως τη χειρότερη εικόνα από τους κλαδικούς δείκτες την παρουσίασε αυτός του πετρελαίου και φυσικού αερίου με απώλειες της τάξεως του 3,03%.

ΕΛΠΕ και Μotor Oil με βαριές απώλειες από την έναρξη της συνεδρίασης, την οποία ολοκλήρωσαν στο -3,04% και -3,02% αντίστοιχα, ωστόσο ήταν οι μετοχές των Alpha Bank (-3,67%) και Εθνική (-3,37%) οι οποίες έκαναν βουτιά μετά τις ανακοινώσεις από τις ΗΠΑ.

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς.

Η Ευρώπη

Στην Ευρώπη από την άλλη, η κατάσταση ήταν πιο ξεκάθαρη σε σχέση με την ελληνική αγορά.

Από τα χρηματιστήρια απουσίαζαν οι εξάρσεις κι εκείνα κινούνταν με μικρές μεν, θετικές μεταβολές χθες.

Η ανακοίνωση των αμερικανικών μακροοικονομικών στοιχείων τις συντάραξε στιγμιαία συθέμελα καθώς πραγματοποίησαν βουτιά πλέον του -2,5%, περιόρισαν ωστόσο στη συνέχεια αισθητά τις απώλειές τους.

Έτσι περί τις 17:30 ο πανευρωπαϊκός δείκτης καταγράφει απώλειες 1,22%, το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης υποχωρεί κατά 1,21%, του Λονδίνου κατά 1,23%, στο -0,91% βρίσκεται το Παρίσι και στο -1% το Μιλάνο.

Η Wall Street

Σε πανικό βρίσκονται οι επενδυτές καθώς έχουν επιδοθεί σε ένα μαζικό sell-off.

O Dow Jones χάνει 2,28%, ο S&P 500 2,60%, ενώ βουτιά της τάξεως του 3,27% πραγματοποιεί ο τεχνολογικός Nasdaq, από τη στιγμή που τεχνολογικές εταιρείες ως μετοχές ανάπτυξης και όχι αξίας θεωρείται ότι ευνοούνται σε ένα οικονομικό περιβάλλον με χαμηλά επιτόκια.

Ομόλογα

Κι ενώ σε ένα μαζικό sell-off συνηθίζεται οι επενδυτές να στρέφονται στα ασφαλή καταφύγια όπως είναι τα κρατικά ομόλογα και τα πολύτιμα μέταλλα, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει σήμερα.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στην Ευρωζώνη καταγράφουν άνοδο της τάξεως των 5 μονάδων βάσης, με μόνη εξαίρεση τους ελληνικούς τίτλους καθώς η ελληνική δεκαετία έχει αυξηθεί κατά μία μονάδα βάσης στο 4,20%.

Σε άνοδο και οι αποδόσεις των κρατικών αμερικανικών τίτλων χρέους με αυτή του δεκαετούς ομολόγου να έχει ανέβει στο +3,43%.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Στο 8,3% υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Αύγουστο – Υψηλότερα από τις προβλέψεις

Στο τραπέζι η έκτακτη εισφορά των πετρελαϊκών ομίλων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News