Business & Finance Πέμπτη 9/06/2022, 17:57
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Η ΕΚΤ και η αύξηση των επιτοκίων έφεραν απώλειες 0,80% 

Χρηματιστήριο: Η ΕΚΤ και η αύξηση των επιτοκίων έφεραν απώλειες 0,80% 

Με τη μεταβλητότητα να κάνει αισθητή την παρουσία της στη σημερινή συνεδρίαση, το Χρηματιστήριο Αθηνών επέστρεψε σε καθοδική πορεία, μετά την άνοδο που σημείωσε χθες. 

Η σημερινή συνεδρίαση πέρασε από διάφορα στάδια, καθώς στην έναρξη της το ελληνικό χρηματιστήριο κινήθηκε πτωτικά. 

Στη συνέχεια μετά τις 12:00 το μεσημέρι και τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για τον πληθωρισμό ο οποίες επιταχύνθηκε ακόμη περισσότερο τον Μάιο στο 11,3%, από 10,2% τον Απρίλιο, η ελληνική αγορά έκανε μεταβολή και γύρισε σε θετικό έδαφος, καθώς ανέβασε ταχύτητα μεν ωστόσο αισθητά λιγότερο σε σχέση με το άνω του 12% που αναμενόταν. 

Εκεί έμεινε μέχρι την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με την οποία επιβεβαίωσε ότι τον Ιούλιο έρχεται η πρώτη αύξηση των επιτοκίων μετά από έντεκα ολόκληρα χρόνια, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε ότι την 1η Ιουλίου μπαίνει τέλος στον κύκλο της ποσοτικής χαλάρωσης και τις αγορές ομολόγων, ένα μέτρο που υιοθετήθηκε προκειμένου να αντιμετωπισθεί η ύφεση της οικονομίας της Ευρωζώνης ελέω της πανδημίας.

Η ανακοίνωση αυτή, ανέστρεψε εκ νέου το κλίμα στη Λεωφόρο Αθηνών όπως και την κατεύθυνσή της. 

Η σημερινή εικόνα

Εντέλει ο Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση υποχωρώντας κατά 0,80%, μια υποχώρηση που τον έφερε υπό των 890 μονάδων και συγκεκριμένα στις 886,64 μονάδες και στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 18 Μαΐου, με τις μετοχές των τραπεζών να θέτουν τον σημερινό τόνο. 

Στο ανοδικό διάστημα της σημερινής συνεδρίασης καταγράφηκε το υψηλό ημέρας στις 897,91 μονάδες, με το χαμηλό στις 885,28 μονάδες. 

Ο τζίρος κινήθηκε γι άλλη μια συνεδρίαση σε χαμηλά επίπεδα και στα 59 εκατ. ευρώ, καθώς οι επενδυτές απουσιάζουν σταθερά από το ελληνικό χρηματιστήριο το τελευταίο διάστημα, με τον όγκο συναλλαγών 14,6 εκατ. τεμάχια. 

Ο Δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης απώλεσε 1,01% και αυτός της Μεσαίας 0,88%. Οι αισθητές απώλειες των τραπεζικών μετοχών διέγραψαν από τον τραπεζικό δείκτη 2,15%. 

Από τις επιμέρους μετοχές, στα κατώτερα στρώματα βρέθηκαν οι μετοχές των τραπεζών όπως προαναφέρθηκε (Alpha Bank -2,83%, Eurobank -2,28%, Πειραιώς -1,90%, Εθνική -1,41%), με αυτές των Ελβαλαχαλκόρ (-2,29%), ΔΕΗ (-2,08%) και Σαράντης (-1,76%) να «παρεμβάλλονται» ενδιάμεσά τους. 

Στον αντίποδα, με άλμα της τάξεως του +3,10% έκλεισε η μετοχή της Quest, ενώ αισθητά πιο πίσω ακολούθησαν αυτές των ΕΥΔΑΠ και Lamda με άνοδο 1,66% και 1,37% αντίστοιχα. 

Η ΕΚΤ

Δίχως διάθεση να διαψεύσει τις προσδοκίες των χρηματαγορών, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε την αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης από τον ερχόμενο Ιούλιο, στη σημερινή της συνεδρίαση για τον καθορισμό της νομισματικής της πολιτικής το επόμενο διάστημα, με τον στόχο εδώ και πάρα πολύ καιρό να είναι ένας: η χαλιναγώγηση του διαρκώς επιταχυνόμενου πληθωρισμού.

Η ΕΚΤ όμως είναι αποφασισμένη να πάρει την κατάσταση στα χέρια της, καθώς όπως αναφέρει στην ανακοίνωση και όπως επιβεβαίωσε η επικεφαλής της, Κριστίν Λαγκάρντ, σε περίπτωση που οι πληθωριστικές πιέσεις επιδεινωθούν, τον Σεπτέμβριο είναι πολύ πιθανό να έρθει ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων. 

Στην περίπτωση που τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, η ΕΚΤ αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης, τότε το βασικό επιτόκιο θα διαμορφωθεί στο 0,25% και θα σηματοδοτήσει το πέρασμά του σε θετικό έδαφος για πρώτη φορά μετά από οκτώ χρονιά. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΕΚΤ: Αύξηση επιτοκίων 0,25% τον Ιούλιο – Παράθυρο για αύξηση 0,50% τον Σεπτέμβριο

Πληθωρισμός: Στο 11,3% τον Μάιο – Αύξηση 172,7% στο φυσικό αέριο, 12% στα τρόφιμα

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News