Business & Finance Τετάρτη 8/06/2022, 17:54
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Άνευρη αντίδραση με άνοδο 0,23% – Βαρίδια ξανά οι τράπεζες 

Χρηματιστήριο: Άνευρη αντίδραση με άνοδο 0,23% – Βαρίδια ξανά οι τράπεζες 

Με τις μετοχές των τραπεζών και σήμερα να καταγράφουν πτώση (εξαίρεση η μετοχή της Alpha Bank με άνοδο της τάξεως του 0,64%), το Χρηματιστήριο Αθηνών κινήθηκε στη μετριότητα σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης.

Οι απώλειες των μετοχών της Eurobank (-1,61%), Εθνικής (-1,44%) και Πειραιώς (-0,68%), κράτησαν το ελληνικό χρηματιστήριο χαμηλά, προερχόμενο από απώλειες 0,92% από την προηγούμενη συνεδρίαση.

Η μεταβλητότητα έκανε την εμφάνισή της στη σημερινή συνεδρίαση, καθώς τα υποτονικά κέρδη της έναρξης, μετά τις 14:00 μετατράπηκαν σε υποτονική υποχώρηση, για να επιστρέψει η αγορά στο τέλος σε ανοδική πορεία, ισχνή μεν ανοδική δε. 

Η εικόνα στη Λεωφόρο Αθηνών

Ο Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με άνοδο 0,23% ανεβαίνοντας στις 893,82 μονάδες. Το υψηλό ημέρας καταγράφηκε στις 896,01 μονάδες και το χαμηλό στις 889,77 μονάδες. Ένα εύρος δηλαδή μικρότερο των επτά μονάδων, δείγμα της μετριότητας η οποία κυριάρχησε σήμερα.

Η παρουσία της ήταν εμφανής και στον τζίρο ο οποίος διαμορφώθηκε σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις στα 62 εκατ. ευρώ, ωστόσο παρέμεινε σε σχετικά χαμηλά επίπεδα (στα 16,8 εκατ. τεμάχια ο όγκος συναλλαγών). Στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις ο τζίρος κινείται ανοδικά, μετά την κατακόρυφη πτώση στην οποία επιδόθηκε μετά τα 520 εκατ. ευρώ στις 31 Μαΐου, στην τελευταία συνεδρίαση πριν οι μετοχές των Εθνικής και Mytilineos συμπεριληφθούν στον δείκτη MSCI. 

Παρά την υποχώρηση των τραπεζικών μετοχών που διέγραψε 0,84% από τον τραπεζικό δείκτη, ο Δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης σημείωσε κέρδη της τάξεως του 0,22%, σε αντίθεση με τον Mid Cap ο οποίος απώλεσε 0,72%. 

ΓΕΚ Τέρνα (+3,32%), ΕΥΔΑΠ (+2,21%), Σαράντης (+2,10%), ΟΠΑΠ (+1,56%), Coca Cola (+1,41%) και Aegean (+1,12%) ξεχώρισαν. 

Στην αντίπερα όχθη, οι μετοχές των Βιοχάλκο και Τιτάν με απώλειες 2,84% και 1,47% αντίστοιχα. 

Το σημερινό κλίμα

Την ώρα που τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατέγραφαν απώλειες το ελληνικό κατάφερε έστω και ισχνά να σημειώσει κέρδη. Τα στοιχεία της Eurostat που έδειξαν ότι η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε με ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις το α΄ τρίμηνο του 2022 (5,4% έναντι 5,1%), δεν στάθηκαν ικανά να αναστρέψουν το αρνητικό κλίμα, το οποίο συντηρεί η προσμονή για την αυριανή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Οι χρηματαγορές προεξοφλούν ότι αύριο θα ανακοινώσει αύξηση των επιτοκίων τον ερχόμενο Ιούλιο, με σκοπό να μπει τέλος στα αρνητικά επιτόκια έως τα τέλη του 2022, κάτι που θα συμβεί για πρώτη φορά μετά από οκτώ χρόνια. 

Υπενθυμίζεται ότι τελευταία φορά που η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκιά της ήταν στις 13 Απριλίου του 2011, όταν το βασικό της επιτόκιο από το 0,50% το ανέβασε στο 0,75%. 

Στη συνέχεια ακολούθησε ένας καθοδικός κύκλος, για να φέρει τα επιτόκια σε αρνητικό έδαφος και στο -0,10% στις 11 Ιουνίου του 2014. Έκτοτε έχουν παραμείνει εκεί (επί του παρόντος το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων βρίσκεται στο -0,50%) και όπως έχουν εξαγγείλει οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ, η προσδοκία είναι να περάσουν σε θετικό έδαφος έως το τέλος της τρέχουσας χρονιάς. 

Οι χρηματαγορές ανεβάζουν τα στοιχήματά τους για αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, μια κίνηση που αν επιβεβαιωθεί θα είναι η πρώτη τέτοιου εύρους αύξηση για την ΕΚΤ.

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ευρωζώνη: Αναθεωρήθηκε ανοδικά το ΑΕΠ το α΄ τρίμηνο του 2022

ΟΔΔΗΧ: Στο 0,86% η απόδοση των 12μηνων εντόκων γραμματίων

Attica Bank: Σε αναζήτηση CEO και λύσης για την τιτλοποίηση των 2,7 δισ. ευρώ

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News