Business & Finance Πέμπτη 9/06/2022, 13:48
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Ο πληθωρισμός έδωσε σήμα για αναστροφή πορείας 

Χρηματιστήριο: Ο πληθωρισμός έδωσε σήμα για αναστροφή πορείας 

Αναστροφή πορείας από την αρχική ήπια πτώση σημειώσε το Χρηματιστήριο Αθηνών λίγο μετά αφότου είδαν το φως της δημοσιότητας τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα τον Μάιο.

Ενώ οι ανησυχίες για την πορεία του πληθωρισμού (όπως και η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η οποία βρίσκεται εν εξελίξει) κρατούσαν τους επενδυτές σε επιφυλακή, στη συνέχεια η δημοσιοποίηση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, κάπως τους εφησύχασε. 

Κι αυτό διότι οι τιμές καταναλωτή ανέβηκαν μεν στο 11,3% τον περασμένο μήνα, από 10,2% τον Απρίλιο, ωστόσο η άνοδος είναι αισθητά μικρότερη σε σχέση με το 12% ή και περισσότερο που αναμενόταν ευρέως. 

Οι τιμές ενέργειας γι άλλον έναν μήνα έχουν ξεφύγει (του φυσικού αερίου αυξήθηκαν κατά 172,7%, του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 80,2%, του πετρελαίου θέρμανσης κατά 65,1% και των καυσίμων και λιπαντικών κατά 36,6%), όμως τον Ιούνιο οι απαιτήσεις για φυσικό αέριο και πετρέλαιο θέρμανσης θα είναι ελάχιστες έως μηδενικές. 

Η παρακαταθήκη του 7% ανάπτυξης από το α΄ τρίμηνο του 2022, αφήνει περιθώρια στην κυβέρνηση να προβεί σε επιπλέον μέτρα στήριξης, σε μια περίοδο η οποία πιθανόν και να σηματοδοτεί την κορύφωση του πληθωρισμού, τόσο σε εγχώριο όσο και σε διεθνές επίπεδο, όπως ήδη κάποιες προβλέψεις διατείνονται.

Η εικόνα στο ελληνικό χρηματιστήριο 

Περί τις 13:30 ο Γενικός Δείκτης σημειώνει άνοδο 0,43% και έχει ανέβει στις 897,69 μονάδες, έχοντας πλέον να διανύσει μια πολύ μικρή απόσταση προκειμένου να καλύψει τις απώλειες της τάξεως του 0,94% της περασμένης Τρίτης, απώλειες που κόστισαν τις 900 μονάδες στις οποίες είχε πατήσει μια ημέρα νωρίτερα. 

Ο τζίρος πλησιάζει τα 17 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος συναλλαγών έχει ανέλθει στα 4 εκατ. ευρώ.

Οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης ανέλαβαν να μεταφέρουν το ελληνικό χρηματιστήριο σε θετικό έδαφος κι έτσι ο FTSE Large Cap αντίστοιχα διέγραψε τις αρχικές του απώλειες και κινείται υψηλότερα κατά 0,35%, σε αντίθεση με τον Mid Cap που υποχωρεί κατά 0,15%. Παρόμοιο ποσοστό θετικής μεταβολής παρουσιάζει ο τραπεζικός δείκτης.  

Σαράντης και Τέρνα Ενεργειακή προπορεύονται με κέρδη 2,79% και 2,65% αντίστοιχα και ακολουθούν Lamda (+1,88%), Jumbo (+1,38%) και ΓΕΚ Τέρνα (+1,36%).

Στην άλλη άκρη του ταμπλό οι μετοχές των ΔΕΗ και Ελβαλχαλκόρ είναι αυτές μεταξύ εκείνων στον Δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης που καταγράφουν τη μεγαλύτερη πτώση (-1,67% και -1,27%). 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Πληθωρισμός: Στο 11,3% τον Μάιο – Αύξηση 172,7% στο φυσικό αέριο, 12% στα τρόφιμα

Κίνητρα, αντικίνητρα και ηλεκτρονικό «μάτι»

ΔΕΗ: Μνημόνιο συνεργασίας με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News