Business & Finance Πέμπτη 9/06/2022, 12:00
BUSINESS & FINANCE

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 11,3% ο πληθωρισμός τον Μάιο

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 11,3% ο πληθωρισμός τον Μάιο

Στο 11,3% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός του Μαΐου, έναντι 10,2% που ήταν τον Απρίλιο, όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας, οι τιμές των τροφίμων και ποτών αυξήθηκαν τον τελευταίο χρόνο κατά 12,1%, με ανατιμήσεις 23,2% στα έλαια, 13,4% στο ψωμί, 13,8% στο κρέας και 14,1% στα γαλακτοκομικά και αυγά.

Στο ενεργειακό κόστος, οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν αυξηθεί τον τελευταίο χρόνο κατά 172,7%, του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 80,2%, του πετρελαίου θέρμανσης κατά 65,1% και των καυσίμων και λιπαντικών κατά 36,6%.

Σε μηνιαία βάση, ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή παρουσίασε αύξηση 0,7% έναντι μείωσης 0,4% που είχε σημειώσει αντίστοιχα πέρυσι.

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 11,3% ο πληθωρισμός τον Μάιο-1

Ο μέσος δείκτης του δωδεκαμήνου Ιουνίου 2021 – Μαΐου 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δωδεκαμήνου Ιουνίου 2020 – Μαΐου 2021, παρουσίασε αύξηση 5,3% έναντι μείωσης 1,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του δωδεκαμήνου Ιουνίου 2020 – Μαΐου 2021 με το δωδεκάμηνο Ιουνίου 2019 – Μαΐου 2020. 

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 11,3% ο πληθωρισμός τον Μάιο-2

Σύγκριση Μαΐου 2022 με Απρίλιο 2022

Η αύξηση του πληθωρισμού κατά 0,7% τον μήνα Μάιο 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Απριλίου 2022, προήλθε  κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:

 1. Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:
• 1,6% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, μοσχάρι, χοιρινό, πουλερικά, αλλαντικά, γάλα νωπό πλήρες, γάλα νωπό με μειωμένα λιπαρά, τυριά, αυγά, έλαια και λίπη, νωπά  φρούτα, παγωτά, σάλτσες-καρυκεύματα. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: αρνί και κατσίκι, γιαούρτι, νωπά λαχανικά.
• 1,2% στην ομάδα Αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: οινοπνευματώδη ποτά και λικέρ,  κρασιά.
• 0,8% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα είδη άμεσης  κατανάλωσης νοικοκυριού.
• 0,2% στην ομάδα Υγεία, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στις ιατρικές, οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες.
• 3,6% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: πετρέλαιο κίνησης, βενζίνη, εισιτήρια μεταφοράς  επιβατών με αεροπλάνο.
• 1,4% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία,  ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία.

2. Από τη μείωση του δείκτη κατά:
• 6,9% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω του θερινού δεκαήμερου εκπτώσεων.

Σύγκριση Μαΐου 2022 με Μάιο 2021

Η αύξηση του Γενικού ΔΤΚ κατά 11,3% τον μήνα Μάιο 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Μαΐου 2021, προήλθε  κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:

1. Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:
• 12,1% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, κρέατα  (γενικά), ψάρια (γενικά), γαλακτοκομικά και αυγά, έλαια και λίπη, νωπά φρούτα, λαχανικά (γενικά), ζάχαρη-σοκολάτεςγλυκά-παγωτά, λοιπά τρόφιμα, καφέ-κακάο-τσάι, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμούς φρούτων. 
• 0,9% στην ομάδα Αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα).
• 5,6% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης. 
• 35,0% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης, στερεά καύσιμα. 
• 5,1% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: έπιπλα και  διακοσμητικά είδη, υφαντουργικά προϊόντα οικιακής χρήσης, υαλικά-επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, είδη  άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες. 
• 0,5% στην ομάδα Υγεία, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ιατρικές, οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες,  νοσοκομεία και κλινικές. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα φαρμακευτικά  προϊόντα.
• 18,8% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτου, καύσιμα και λιπαντικά, συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού προσωπικής  μεταφοράς, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με πλοίο. 
• 1,3% στην ομάδα Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: διαρκή αγαθά αναψυχής και  πολιτισμού, μικρά είδη αναψυχής-άνθη-κατοικίδια ζώα, κινηματογράφους-θέατρα, γραφική ύλη και υλικά σχεδίασης,  πακέτο διακοπών. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στον οπτικοακουστικό  εξοπλισμό-υπολογιστές-επισκευές.
• 0,9% στην ομάδα Εκπαίδευση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
• 5,1% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία,  ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία. 
• 0,4% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα άλλα είδη ατομικής φροντίδας. Μέρος  της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα ασφάλιστρα οχημάτων.

2. Από τη μείωση του δείκτη κατά:
• 2,5% στην ομάδα Επικοινωνίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: τηλεφωνικό εξοπλισμό κινητών τηλεφώνων,  τηλεφωνικές υπηρεσίες.

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 11,3% ο πληθωρισμός τον Μάιο-3ΕΛΣΤΑΤ: Στο 11,3% ο πληθωρισμός τον Μάιο-4

Η ανοδική πορεία 

Την προηγούμενη εβδομάδα, τα στοιχεία της Eurostat έδειξαν ότι ο πληθωρισμός προσαρμοσμένος στη δική της μέθοδο μέτρησης έτρεξε στην Ελλάδα με ρυθμό 10,7%, ανεβάζοντας περαιτέρω ταχύτητα σε σχέση με τον Απρίλιο όταν και κατέγραψε ρυθμό 9,1%. 

Υπενθυμίζεται, ότι ο εθνικός πληθωρισμός από την αρχή του έτους έχει καταγράψει: 6,2% τον Ιανουάριο, 7,2% τον Φεβρουάριο, 8,9% τον Μάρτιο και 9,1%. Ωστόσο η ανοδική αυτή περιδίνηση, έχει τις βάσεις από πιο νωρίς και συγκεκριμένα από τον Ιούνιο του 2021, όταν έκανε την πρώτη του δειλή ανοδική αντίδραση καταγράφοντας ρυθμό 0,1%. Είχε προηγηθεί ένα αρνητικό σπιράλ αρχής γενομένης από τον Μάιο του 2020. 

Οι εκτιμήσεις για το έτος

Με τον πληθωρισμό να καταγράφει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο γίνεται ολοένα και πιο ξεκάθαρο πως το 2022 θα κλείσει με μεγαλύτερη άνοδο από τις επίσημες προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου και μάλλον θα επιβεβαιωθούν πιο δυσοίωνες προβλέψεις όπως αυτή του ΟΟΣΑ για πληθωρισμό 8,8% εφέτος.

Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν εκτιμά ότι ο πληθωρισμός στη χώρα μας θα διαμορφωθεί στο 6,3%, η Τράπεζα της Ελλάδας στο ακραίο της σενάριο προβλέπει πάνω από 7%, ενώ το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή έχει πρόβλεψη ακόμη και για ποσοστό πάνω από 11%.

Αναζητείται φόρμουλα για τα μέτρα

Σε αυτό το πλαίσιο στο οικονομικό επιτελείο αναζητείται η φόρμουλα που θα επιτρέψει την παράταση των μέτρων στήριξης έναντι της ακρίβειας. Ενισχυτικά λειτουργεί ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας που τουλάχιστον το πρώτο τρίμηνο ξεπέρασε τις προσδοκίες με 7% και αντίστοιχα καλές επιδόσεις αναμένονται και το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο λόγω και του τουρισμού.

«Από την ανάπτυξη δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος για να βοηθήσουμε κυρίως τους ευάλωτους… υπάρχει προσπάθεια να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος για συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους για την απάλειψη και από αυτούς της εισφοράς αλληλεγγύης, δημοσιονομικό χώρος για τις αυξήσεις στις συντάξεις από 1/1/2023 και να μπορέσουμε να διατηρήσουμε τις μειώσεις φόρων που έχουμε κάνει», δήλωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Στο επίκεντρο των μέτρων στήριξης θα βρεθεί το θέμα των καυσίμων. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται η παράταση της επιδότησης βενζίνης από 30 έως 50 ευρώ για όλους και μετά τον Ιούνιο αλλά και η παράταση της επιδότησης του πετρελαίου κίνησης στην αντλία με 15 λεπτά το λίτρο. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΟΟΣΑ: Βλέπει ανάπτυξη 2,8% και πληθωρισμό 8,8% φέτος

Κρίσιμη εβδομάδα για την οικονομία: Οι δείκτες που θα κρίνουν τα μέτρα στήριξης

Ποια προϊόντα πληρώνουμε πιο ακριβά σε σχέση με έξι χώρες της Ευρωζώνης;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News