Business & Finance Πέμπτη 9/06/2022, 11:32
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Απώλειες εν αναμονή του πληθωρισμού και της ΕΚΤ

Χρηματιστήριο: Απώλειες εν αναμονή του πληθωρισμού και της ΕΚΤ

Πτωτικά κινείται στη σημερινή συνεδρίαση το Χρηματιστήριο, σε μια ημέρα στην οποία η προσοχή μοιράζεται σε δύο σημεία: τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα τον Μάιο και το μεσημέρι στις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. 

Με τον πληθωρισμό να έχει σκαρφαλώσει στο 10,7% στην έρευνα της Eurostat τον περασμένο μήνα, οι τιμές καταναλωτή θα είναι υψηλότερες στην μέτρηση της ελληνικής στατιστικής υπηρεσίας, όπως συμβαίνει παραδοσιακά. 

Το μεσημέρι μετά το πέρας της συνεδρίασης της ΕΚΤ, θα έρθουν οι ανακοινώσεις για το πώς θα κινηθεί το επόμενο διάστημα με έναν και μοναδικό στόχο: να χαλιναγωγήσει τον διαρκώς επιταχυνόμενο πληθωρισμό.

Στο πλαίσιο αυτό, οι παράγοντες στις αγορές έχουν προεξοφλήσει ότι θα ανακοινωθεί αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο, μια αύξηση που σηματοδοτεί την πρώτη μετά από έντεκα χρόνια. 

Η εικόνα στη Λεωφόρο Αθηνών

Με αυτά κατά νου, οι επενδυτές εμφανίζονται επιφυλακτικοί στη σημερινή συνεδρίαση, κάτι που αποτυπώνεται τόσο στη μεταβολή του ελληνικού χρηματιστηρίου, όσο και στον τζίρο. 

Ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,46% και έχει διολισθήσει υπό των 890 μονάδεων, στις 889,69 μονάδες.

Ο τζίρος έχει φθάσει στα 5,5 εκατ. ευρώ, με τον όγκο συναλλαγών στα 1,3 εκατ. τεμάχια. 

Υποχωρητικά κινούνται και οι Δείκτες Υψηλής και Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης, καταγράφοντας απώλειες της τάξεως του 0,46% και 0,23%, με τον τραπεζικό δείκτη να προσεγγίζει το -1%.  

Πιέσεις δέχονται οι μετοχές των ΔΕΗ (-2%), Alpha Bank (-1,63%), Πειραιώς (-1,55%), Jumbo (-1,38%) και Coca Cola (-1,15%).

Από την άλλη οι μετοχές του ομίλου Τέρνα διαφεύγουν από την πτωτική τάση, με τις μετοχές των ΓΕΚ Τέρνα και Τέρνα Ενεργειακή να σημειώνουν άνοδο περί του 1% έκαστη. 

ΟΤΕ. Ελλάκτωρ, Σαράντης, Τιτάν και Lamda με ήπια κέρδη, επίσης διατηρούνται σε θετικό έδαφος. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ώρα πληθωρισμού: Ασταμάτητο το κύμα ακρίβειας

Κίνητρα, αντικίνητρα και ηλεκτρονικό «μάτι»

ΔΕΗ: Μνημόνιο συνεργασίας με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News