Business & Finance Πέμπτη 9/06/2022, 10:54
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κίνητρα, αντικίνητρα και ηλεκτρονικό «μάτι» για την κατανάλωση ενέργειας στο Δημόσιο

Κίνητρα, αντικίνητρα και ηλεκτρονικό «μάτι» για την κατανάλωση ενέργειας στο Δημόσιο

Την δημιουργία ενός ψηφιακού συστήματος παρακολούθησης της κατανάλωσης ενέργειας στα κτίρια και τους φορείς του Δημοσίου ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, κατά την ενημέρωση για τα κίνητρα μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας που πραγματοποιήθηκε σήμερα από τον κ. Σκρέκα, τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη και τη γενική γραμματέα Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου.

Κίνητρα, αντικίνητρα και ηλεκτρονικό «μάτι» για την κατανάλωση ενέργειας στο Δημόσιο-1

Ειδικότερα, ο κ. Σκρέκας δήλωσε ότι η πρωτοβουλία της κυβέρνησης κινείται σε τρεις άξονες:

  • Πρώτον, δημιουργείται ένα ψηφιακό σύστημα παρακολούθησης της κατανάλωσης ενέργειας στις εγκαταστάσεις του Δημοσίου.
  • Δεύτερον, προωθούνται άμεσα μέτρα με στόχο τη μείωση κατανάλωσης κατά 10% το επόμενο διάστημα και και κατά 30% μέχρι το 2030.
  • Τρίτον, θεσπίζονται κίνητρα στους φορείς του Δημοσίου για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων ενεργειακής εξοικονόμησης

Κίνητρα, αντικίνητρα και ηλεκτρονικό «μάτι» για την κατανάλωση ενέργειας στο Δημόσιο-2

Τα μέτρα που έχουν σχεδιαστεί από κοινού με τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών, προβλέπουν μεταξύ άλλων, ορθολογική διαχείριση των συστημάτων θέρμανσης – ψύξης, την εξοικονόμηση ενέργειας στον τομέα του οδοφωτισμού, αλλά και στα συστήματα ύδρευσης και αποχέτευσης. Ένα πρώτο μέτρο είναι ο «κόφτης» στα κλιματιστικά στα δημόσια κτίρια, με την θερμοκρασία σε αυτά να μένει στους 26 με 27 βαθμούς Κελσίου και το χειμώνα κάτω από 19 βαθμούς Κελσίου.

Κίνητρα, αντικίνητρα και ηλεκτρονικό «μάτι» για την κατανάλωση ενέργειας στο Δημόσιο-3

Κίνητρα και αντικίνητρα 

Όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, προβλέπεται ένα σύστημα κινήτρων για όσους φορείς του δημοσίου θα πιάνουν τους στόχους (αρχικά μείωση κατανάλωσης 10%) αλλά και αντικινήτρων για αυτούς που δεν επιτυγχάνουν την απαιτούμενη μείωση. 

Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, το σύστημα δεν θα είναι ενιαίο για όλο το δημόσιο, αλλά θα καθορίζεται ανά περίπτωση λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε φορέα. Ο στόχος για μείωση 10% είναι κατά μέσο όρο αλλά το ακριβές ποσοστό ανά φορέα θα καθοριστεί στη συνέχεια.

Στην περίπτωση που μια δημόσια υπηρεσία πετύχει την επιθυμητή εξοικονόμηση ενέργειας θα επιβραβεύεται με αυξημένα κονδύλια τακτικού προϋπολογισμού. Αντίθετα, θα υπάρχει πέναλτι για τους φορείς που δεν πετυχαίνουν τους στόχους τους, καθώς θα πρέπει να κάνουν οικονομίες από αλλού.

Ενεργειακός υπεύθυνος και αλλαγές στις συνήθειες

Όπως είπε η γ.γ. Ενέργειας μια σειρά από πρώτα μέτρα που μπορούν να φέρουν αποτέλεσμα είναι τα εξής: 

  • Συντήρηση κλιματιστικών, καυστήρων και κεντρικών μονάδων, καθώς και ρύθμιση της θερμοκρασίας σε αυτά.
  • Απενεργοποίηση ψύξης/θέρμανσης σε χώρους και ώρες που δεν υπάρχουν εργαζόμενοι.
  • Ορισμός υπαλλήλου που θα φεύγει τελευταίος από τον χώρο και θα είναι υπεύθυνος για το κλείσιμο όλων των συσκευών.
  • Φυσικό αερισμός του κτιρίου κατά τη διάρκεια της νύχτας.
  • Τοποθέτηση συστημάτων σκίασης όπου χρειάζεται.
  • Προσωπική/εθελοντική προσπάθεια. Για παράδειγμα, οι εργαζόμενοι μπορούν να κάνουν διάλειμμα 10 λεπτών από το κλιματιστικό, ανοίγοντας τα παράθυρα.

Η κυρία Σδούκου σημείωσε ότι ενεργοποιείται και ο θεσμός του «ενεργειακού υπεύθυνου για κάθε δημόσιο κτίριο. Θα υπάρχουν, δηλαδή, υπεύθυνοι ανά κτίριο και δραστηριότητα, υπεύθυνοι στην κεντρική διοίκηση και στα νομικά πρόσωπα του κράτους, ενώ σε επίπεδο δήμου και περιφέρειας θα ασχολούνται οι εκάστοτε δημοτικές ή περιφερειακές αρχές. Για την υποστήριξη των φορέων στην προσπάθειά τους, θα δημιουργηθεί ένα help desk.

Το πρόγραμμα «Ηλέκτρα»

Παρεμβάσεις με πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα δρομολογούνται μέσω του προγράμματος «Ηλέκτρα» ύψους 640 εκατ. ευρώ με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας κατά 30% και την αναβάθμιση των δημοσίων κτιρίων τουλάχιστον στην κατηγορία ενεργειακής απόδοσης Β.

Κίνητρα, αντικίνητρα και ηλεκτρονικό «μάτι» για την κατανάλωση ενέργειας στο Δημόσιο-4

Το πρόγραμμα προβλέπει κυρίως την αντικατάσταση κουφωμάτων, σκίασης, ψύξης θέρμανσης, παραγωγής και χρήσης ζεστούς νερού, παραγωγής και αποθήκευσης ηλεκτρισμού σε δημόσια κτίρια μέσω της χρήσης ΑΠΕ και καινοτόμων ψηφιακών μοντέλων. Η πλατφόρμα για το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα ανοίξει εντός του Ιουλίου, ενώ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν από σήμερα να δουν τις σχετικές λεπτομέρειες στην ιστοσελίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Κίνητρα, αντικίνητρα και ηλεκτρονικό «μάτι» για την κατανάλωση ενέργειας στο Δημόσιο-5

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News