Business & Finance Πέμπτη 9/06/2022, 14:48
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Αύξηση επιτοκίων 0,25% τον Ιούλιο – Παράθυρο για αύξηση 0,50% τον Σεπτέμβριο

ΕΚΤ: Αύξηση επιτοκίων 0,25% τον Ιούλιο – Παράθυρο για αύξηση 0,50% τον Σεπτέμβριο

(update) Δίχως διάθεση να διαψεύσει τις προσδοκίες των χρηματαγορών, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε την αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης από τον ερχόμενο Ιούλιο, στη σημερινή της συνεδρίαση για τον καθορισμό της νομισματικής της πολιτικής το επόμενο διάστημα, με τον στόχο εδώ και πάρα πολύ καιρό να είναι ένας: η χαλιναγώγηση του διαρκώς επιταχυνόμενου πληθωρισμού.

Η ΕΚΤ όμως είναι αποφασισμένη να πάρει την κατάσταση στα χέρια της, καθώς όπως αναφέρει στην ανακοίνωση και όπως επιβεβαίωσε η επικεφαλής της, Κριστίν Λαγκάρντ, σε περίπτωση που οι πληθωριστικές πιέσεις επιδεινωθούν, τον Σεπτέμβριο είναι πολύ πιθανό να έρθει ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων. 

Στην περίπτωση που τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, η ΕΚΤ αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης, τότε το βασικό επιτόκιο θα διαμορφωθεί στο 0,25% και θα σηματοδοτήσει το πέρασμά του σε θετικό έδαφος για πρώτη φορά μετά από οκτώ χρονιά. 

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ είχαν προαναγγείλει προ πολλού τόσο τον τερματισμό των αγορών ομολόγων, όσο και την αύξηση των επιτοκίων, με τις χρηματαγορές να έχουν προεξοφλήσει ότι η πρώτη επιτοκιακή αύξηση θα έρθει τον επόμενο μήνα. 

Στην ανακοίνωσή της η ΕΚΤ προσδιορίζει επίσης και το επίσημο τέλος των αγορών ομολόγων (η επονομαζόμενη ποσοτική χαλάρωση ή QE), την 1η Ιουλίου, διατηρώντας έτσι στο ακέραιο τις προηγούμενες αποφάσεις. 

Υπενθυμίζεται ότι η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ στην καθιεωρωμένη συνέντευξη τύπου μετά την τελευταία συνεδρίαση είχε αναφέρει ότι η αύξηση των επιτοκίων θα έρθει σε σύντομο διάστημα αφότου κλείσει ο κύκλος του QE, ο οποίος εντέλει ολοκληρώνεται την 1η Ιουλίου. 

Επί του παρόντος όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, τα επιτόκια παραμένουν αμετάβλητα ως έχουν: στο -0,50% το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων, στο μηδέν το επιτόκιο της κύριας αναχρηματοδότησης και στο 0,25% αυτό της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης. 

Παράλληλα και με απώτερο στόχο ο πληθωρισμός να υποχωρήσει στον επίσημο στόχο του 2% (τον Μάιο στην Ευρωζώνη κατέγραψε νέο ιστορικό ρεκόρ στο 8,1%), το δ. σ. κρίνει ότι μια σταδιακή άλλα σταθερή αύξηση των επιτοκίων είναι πρέπουσα. Εντούτοις και στις ενδεχόμενες νέες αυξήσεις το εύρος τους θα εξαρτηθεί από τα εισερχόμενα δεδόμενα. 

Κριστίν Λαγκάρντ: Ο πληθωρισμός παραμένει επίμονος και σε παράλογα επίπεδα

Στο σταθερά επίμονο πληθωρισμό επικεντρώθηκε η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρτν, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου μετά το πέρας της συνεδρίασης. 

Η σημερινή συνεδρίαση είχε μια καινοτομία καθώς πραγματοποιήθηκε στο Άμστερνταμ. Όμως η συνέντευξη είχε και μία πρωτοτυπία καθώς διεξήχθη σε υβριδική μορφή, με δημοσιογράφους διά ζώσης (για πρώτη φορά μετά την πανδημία) και διαδικτυακά να την παρακολουθούν.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία θέτει κινδύνους στην οικονομία της Ευρωζώνης, καθώς εντείνει την ενεργειακή κρίση, αυξάνει τις τιμές στα τρόφιμα και μεγαλώνει τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες τα οποία δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και δεν έχουν υποχωρήσει».

Ο πληθωρισμός παραμένει επίμονος και σε παράλογα επίπεδα, ανέφερε η κ. Λαγκάρντ και γι αυτό αναθεωρήσαμε σημαντικά τις προβλέψεις μας σε σχέση με αυτές του Μαρτίου. 

Βάσει των νέων προβλέψεων, αναμένεται οι τιμές καταναλωτή να τρέξουν με ρυθμό 6,8% το 2022 (5,1% οι προβλέψεις του Μαρτίου), 3,5% το 2023 (2,1% τον Μάρτιο) και 2,1% 2024 (1,9% τον Μάρτιο).

«Η αδικαιολόγητη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία συνεχίζει να επηρεάζει αρνητικά την οικονομία στην Ευρώπη. Διαταράσσει το εμπόριο, οδηγεί σε ελλείψεις πρώτων υλών και συμβάλλει στην άνοδο των τιμών της ενέργειας και των τιμών των βασικών εμπορευμάτων. Αυτοί οι παράγοντες θα εξακολουθήσουν να επιδρούν αρνητικά και να επηρεάζουν ανασταλτικά την ανάπτυξη, ιδίως σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Ωστόσο, υπάρχουν οι συνθήκες που θα επιτρέψουν στην οικονομία της Ευρωζώνης να συνεχίσει να αναπτύσσεται χάρη στη συνεχιζόμενη επανεκκίνηση της οικονομίας, την ισχυρή αγορά εργασίας, τη δημοσιονομική στήριξη και τις αποταμιεύσεις που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Μόλις υποχωρήσουν οι αντίξοες συνθήκες, η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να ανακάμψει ξανά. Αυτές οι προοπτικές αντανακλώνται σε γενικές γραμμές στις προβλέψεις των εμπειρογνωμόνων του Ευρωσυστήματος, σύμφωνα με τις οποίες ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ θα διαμορφωθεί σε 2,8% το 2022, σε 2,1% το 2023 και σε 2,1% το 2024. Σε σύγκριση με τις προβολές του Μαρτίου, οι προοπτικές έχουν αναθεωρηθεί σημαντικά προς τα κάτω για το 2022 και το 2023, ενώ για το 2024 έχουν αναθεωρηθεί προς τα πάνω», ανέφερε η Κριστίν Λαγκάρντ.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Πώς θα «πνίξουν» τον πληθωρισμό ΕΚΤ και κυβέρνηση – Το δίλημμα στη δημοσιονομική πολιτική

Τρεις πονοκέφαλοι για την ΕΚΤ

Τράπεζες: Επιπλέον κέρδη 1 δισ. ευρώ από την αύξηση των επιτοκίων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News