Business & Finance Δευτέρα 6/06/2022, 19:31
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Με το βλέμμα στην ΕΚΤ – Άλμα στο 3,84% για την απόδοση του ελληνικού 10ετους

Ομόλογα: Με το βλέμμα στην ΕΚΤ – Άλμα στο 3,84% για την απόδοση του ελληνικού 10ετους

Σε νέα υψηλά εκτινάχθηκαν οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ στο τέλος της σημερινής συνεδρίασης, εν μέσω έντονων ανησυχιών για τις επικείμενες επιτοκιακές αυξήσεις σε μία εβδομάδα που η ΕΚΤ αναμένεται να επιβεβαιώσει την έναρξη του γύρου αύξησης των επιτοκίων. 

Στην αρχή της συνεδρίασης, οι αποδόσεις του Ευρωπαϊκού Νότου, με επικεφαλής την Ιταλία υποχώρησαν στο δημοσίευμα των FT ότι η ΕΚΤ προετοιμάζει νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων προκειμένου να βοηθήσει τις πλέον ευάλωτες οικονομίες.

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς, που την προηγούμενη εβδομάδα γνώρισε τη μεγαλύτερη άνοδο από το Μάρτιο του 2020, αποκλιμακώθηκε αρχικά 10 μονάδες βάσης. Όμως, η ανάσα αυτή αποδείχθηκε προσωρινή, καθώς στο τέλος της συνεδρίασης έκανε ένα ανοδικό γύρισμα, που έφερε ξανά την απόδοση στο 3,43%, στο υψηλότερο επίπεδο από το τέλος του 2018.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι ελληνικές αποδόσεις με τον όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ να είναι ιδιαίτερα αυξημένος στα 228 εκατ.ευρώ, με τα 92 εκατ. ευρώ να γίνονται στη 10ετία. Η απόδοση του 10ετούς εκτοξεύθηκε στο 3,84% προς το τέλος της συνεδρίασης με το spread στις 253 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία το κόστος δανεισμού ανέβηκε στο 2,59%. 

Νέο υψηλό οκταετίας άγγιξαν και οι αποδόσεις του γερμανικού 10ετούς στο τέλος της συνεδρίασης, φθάνοντας στο 1,33%, καθώς η αγορά δεν μπόρεσε να ξεπεράσει το αρνητικό επενδυτικό κλίμα.

Σύμφωνα με τους FT, η ΕΚΤ αναμένεται να δεσμευθεί στη συνεδρίαση της Πέμπτης ότι θα στηρίξει τις αγορές κρατικών ομολόγων των ευάλωτων χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου, σε περίπτωση που πληγούν από έντονες ρευστοποιήσεις, καθώς η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης ετοιμάζεται να ακολουθήσει τις υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες στη σύσφιγξη της νομσματικής πολιτικής της.

«Τα ιταλικά ομόλογα κινούνται ανάμέσα σε δύο αντικρουόμενες δυνάμεις: οι αποδόσεις τους διευρύνθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, σχεδόν μηχανικά, καθώς αυξήθηκαν τα στοιχήματα των αγορών για τις επιτοκιακές αυξήσεις της ΕΚΤ, για να “μαζέψουν” σημαντικά στην αρχή της σημερινής συνεδρίασης στον απόηχο του δημοσιεύματος των FT. Κάτι που και πάλι αποδείχθηκε προσωρινό, αφού επικράτησε η σύγχυση και η ανησυχία από τις επικείμενες επιτοκιακές αυξήσεις. Άλλωστε, δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία στους κόλπους του δ.σ. της ΕΚΤ ως προς ένα τέτοιο σχέδιο στήριξης των κρατικών ομολόγων της ευρωπεριφέρειας», όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν στρατηγικοί αναλυτές της ING.

Το γεγονός αυτό αποτυπώνεται στο spread των ιταλικών έναντι των γερμανικών 10ετών, που παραμένουν σταθερά πάνω από τις 200 μονάδες βάσης, στις 209 στη σημερινή συνεδρίαση από τις 230 της προηγούμενης εβδομάδας.

Η άνοδος των αμερικανικών αποδόσεων στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ήταν ένας από τους λόγους που συνέβαλε στην αλλαγή τάσης στην Ευρωζώνη στο τέλος της συνεδρίασης.  Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς εκτινάχθηκε αρχικά στο 2,9% με άνοδο οκτώ μονάδων βάσης, με την έντονη προσφορά να ασκεί ανοδικές πιέσεις στο κόστος δανεισμού. Λίγο πριν από το τέλος της συνεδρίασης, ξεπέρασε το 3%.

 

moneyeview.gr

Διαβάστε επίσης:

Wall Street: Άνοδος στην έναρξη μιας κρίσιμης εβδομάδας

Ευρώπη: Κέρδη στα χρηματιστήρια με το βλέμμα στην ΕΚΤ

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News