Business & Finance Δευτέρα 6/06/2022, 16:44
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρώπη: Κέρδη στα χρηματιστήρια με το βλέμμα στην ΕΚΤ

Ευρώπη: Κέρδη στα χρηματιστήρια με το βλέμμα στην ΕΚΤ

Αισθητά κέρδη παρουσιάζουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στην εναρκτήρια συνεδρίαση για την τρέχουσα εβδομάδα, μια εβδομάδα η οποία είναι εξόχως ενδιαφέρουσα.

Κι αυτό διότι την ερχόμενη Πέμπτη είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ενώ μια ημέρα μετά, την Παρασκευή θα δουν το φως της δημοσιότητας τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ τον Μάιο. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 με όλους τους κύριους κλάδους του να σημειώνουν άνοδο (μοναδική εξαίρεση αποτελεί ο κλάδος της υγείας του οποίου όμως οι απώλειες είναι ελάχιστες της τάξεως του 0,04%) καταγράφει κέρδη περί του 1,15%.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύεται κατά 1,44%, όσο είναι και το ποσοστό θετικής μεταβολής που παρουσιάζει ο CAC 40 στο Παρίσι, πιο ψηλά στο +1,60% διαπραγματεύεται ο FTSE MIB στο Μιλάνο, στο +1,20% βρίσκεται ο FTSE 100 στο Λονδίνο. 

Οι δύο κλάδοι που έχουν τραβήξει το επενδυτικό ενδιαφέρον πάνω τους στη σημερινή συνεδρίαση είναι ο τεχνολογικός και των πρώτων υλών με άνοδο 2,42% και 2,33% αντίστοιχα. 

Άπαντες αναμένουν τη συνεδρίαση της ΕΚΤ την ερχόμενη Πέμπτη, μετά το πέρας της οποίας εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα επιβεβαιώσει ότι από τον επόμενο μήνα, τον Ιούλιο θα αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια, κάτι που τελευταία φορά έπραξε πριν από οκτώ χρόνια. 

Παράλληλα θα σηματοδοτήσει και τον επίσημο τερματισμό των αγορών ομολόγων και μαζί τον κύκλο της ποσοτικής χαλάρωσης η οποία εφαρμόσθηκε στον απόηχο της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008. 

Την Παρασκευή, το ενδιαφέρον στρέφεται στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και στην ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου αναφορικά με την πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ τον Μάιο, όταν τον Απρίλιο εκτινάχθηκε σε υψηλό σχεδόν 41 ετών. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News