Business & Finance Πέμπτη 2/06/2022, 21:42
ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Traders: Έρχεται ιστορική αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μβ από την ΕΚΤ το Δεκέμβριο;

Traders: Έρχεται ιστορική αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μβ από την ΕΚΤ το Δεκέμβριο;

Οι συναλλασσόμενοι αύξησαν τα στοιχήματά τους ποντάροντας ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει στη μεγαλύτερη επιτοκιακή αύξηση σε διάρκεια δύο δεκαετιών στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου. 

Οι αγορές χρήματος προεξοφλούν αυτή τη στιγμή μία αύξηση των 50 μονάδων βάσης, βλέποντας την ΕΚΤ να κάνει μία κίνηση τέτοιου βεληνεκούς για πρώτη φορά από το 2000. Μάλιστα, κάποιοι traders θεωρούν πολύ αυξημένη την πιθανότητα μία τέτοια επιτοκιακή αύξηση να γίνει ακόμη νωρίτερα, στη συνεδρίαση του Οκτωβρίου. 

Τα στοιχήματα για τις επιτοκιακές αυξήσεις επανήλθαν δυναμικά στην αγορά, καθώς οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό ανατροφοδοτήθηκαν από τις αυξήσεις των τιμών πετρελαίου. Η τιμή brent ξεπέρασε τα 120 δολάρια το βαρέλι στην αρχή της εβδομάδας, εν μέσω ανησυχιών από τα συνεχώς μειούμενα αποθέματα των ΗΠΑ, το μερικό εμπάργκο της Ε.Ε. στο ρωσικό πετρέλαιο και τις αμφιβολίες για το εάν η αύξηση της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ είναι αρκετή για να κάνει τη διαφορά στην αγορά. 

Τα στοιχήματα των traders αντανακλούν τις άνευ προηγουμένου πιέσεις που δέχονται οι Ευρωπαίοι διαμορφωτές πολιτικής στην προσπάθειά τους να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό και το ευρώ που υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο έναντι του δολαρίου από το 2017 στις αρχές Μαίου. 

Ενώ αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν από καιρό σηματοδοτήσει ότι επίκειται αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, ορισμένα μέλη του δ.σ. έχουν προτείνει ότι ίσως να χρειαστεί μία μεγαλύτερη αύξηση. Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας, Ρόμπερτ Χόλζμαν, δήλωσε χθες ότι ο πληθωρισμός σε επίπεδα ρεκόρ ενδυναμώνει το σενάριο μίας επιτοκιακής αύξησης κατά 50 μονάδες βάσης τον Ιούλιο, κάτι που στηρίζει και η συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ. 

«Παρότι η πόρτα δεν είναι εντελώς κλειστή για μία αύξηση των 50 μονάδων βάσης τον Ιούλιο, θα προκαλούσε έκπληξη εάν η ΕΚΤ άνοιγε τον κύκλο των επιτοκιακών αυξήσεων με ένα τόσο μεγάλο βήμα», αναφέρει ο Γιαν φον Γκέριχ, στρατηγικός αναλυτής της Nordea Bank Abp. O ίδιος αναμένει μία αύξηση των 25 μονάδων βάσης τον Ιούλιο, το Σεπτέμβριο και το Δεκέμβριο, ενώ υπάρχει πιθανότητα και επιτοκιακών αυξήσεων σε κάθε συνεδρίαση της ΕΚΤ τους επόμενους μήνες έως το τέλος του έτους. Ταυτόχρονα, αυξάνονται και οι πιθανότητες για μία επιτοκιακή αύξηση των 50 μονάδων βάσης το Σεπτέμβριο, λέει ο αναλυτής. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Πώς θα «πνίξουν» τον πληθωρισμό ΕΚΤ και κυβέρνηση – Το δίλημμα στη δημοσιονομική πολιτική

Φ. Βιλερουά (ΕΚΤ): Ιδιαίτερα κρίσιμη η συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News