Business & Finance Πέμπτη 2/06/2022, 19:16
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Πάνω από το 3,7% η απόδοση στην ελληνική 10ετία – Ανησυχεί ο πληθωρισμός

Ομόλογα: Πάνω από το 3,7% η απόδοση στην ελληνική 10ετία – Ανησυχεί ο πληθωρισμός

Σε νέα υψηλά πολλών ετών εκτινάχθηκαν και σήμερα οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ, καθώς τα στοιχεία για τον πληθωρισμό ενίσχυσαν τις προσδοκίες για πιο αυστηρή νομισματική πολιτική από την ΕΚΤ.

Αναλυτές παρακολουθούν τα πιο επιθετικά σχόλια από αξιωματούχους της ΕΚΤ και υποστηρίζουν ότι εάν ο πληθωρισμός συνεχίσει να εκπλήσσει ανοδικά, τότε η ΕΚΤ μπορεί να μην εμμείνει στη μέχρι τώρα δέσμευσή της να προχωρήσει σταδιακά σε επιτοκιακές αυξήσεις.

H απόδοση του ελληνικού 10ετούς ξέφυγε ενδοσυνεδριακά πάνω από το 3,7% για να κλείσει στο 3,68% με το spread στις 245 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία το κόστος δανεισμού διαμορφώθηκε στο 2,47%. Ο όγκος των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ κινήθηκε στα 94 εκατ.ευρώ, εκ των οποίων τα 46 εκατ.ευρώ έγιναν στη 10ετία. 

Οι πιέσεις ήταν ακόμη μεγαλύτερες στην ιταλική αγορά, με την απόδοση του 10ετούς να ενισχύεται οκτώ μονάδες βάσης, στο 3,23%, αφού αρχικά έφθασε έως το 3,27%, στο υψηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2018, με το spread έναντι των γερμανικών στις 203 μονάδες βάσης. 

Στον “πυρήνα”, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε περισσότερο από πέντε μονάδες βάσης, στο 1,238%, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2014. Στο υψηλότερο επίπεδο από το Σεπτέμβριο του 2013 και τον Οκτώβριο του 2014 αντίστοιχα εκτινάχθηκαν και οι αποδόσεις των πενταετών και διετών, στο 0,98% και 0,61%.

Οι αγορές χρήματος προεξοφλούν επιτοκιακές αυξήσεις των 105 μονάδων βάσης έως το τέλος του έτους συγκριτικά με τις 105 μονάδες βάσης που είχαν προβλέψει την προηγούμενη εβδομάδα. «Ακόμη και τα περιστέρια της ΕΚΤ γνωρίζουν η σταδιακή ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής θα τεθεί εκτός ατζέντας, εάν ο πληθωρισμός συνεχίσει να εκπλήσσει ανοδικά», σημειώνουν αναλυτές της ΙNG. 

Η κεντρική τράπεζα του Καναδά άνοιξε την πόρτα για μία πιο επιθετική νομισματική πολιτική, προχωρώντας σε μία ιστορικά δεύτερη διαδοχική αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της Τετάρτης. Συμφωνα με αναλυτή της Berenberg, η κεντρική τράπεζα του Καναδά δείχνει ουσιαστικά το δρόμο στη Fed. Ουσιαστικά έκανε κάτι που δεν μπορεί να αποκλειστεί για τη Fed. Έβαλε στο τραπέζι μία επιτοκιακή αύξηση των 75 μονάδων βάσης, κάτι που πριν από λίγους μήνες φαινόταν αδιανόητο”, συμπλήρωσε. 

 

moneyreview.gr

 

Διαβάστε επίσης:

ΤτΕ: Πόσο αυξήθηκε τον Απρίλιο το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των νέων δανείων

ING: Η Ευρωζώνη βαλτώνει – Ανάπτυξη 2,9% φέτος στην Ελλάδα

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News