Business & Finance Παρασκευή 27/05/2022, 19:25
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Σε τροχιά αποκλιμάκωσης οι αποδόσεις – Στο 3,48% στην ελληνική 10ετία

Ομόλογα: Σε τροχιά αποκλιμάκωσης οι αποδόσεις – Στο 3,48% στην ελληνική 10ετία

Σε τροχιά αποκλιμάκωσης παρέμειναν οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ και στη σημερινή συνεδρίαση, καθώς οι επενδυτές φαίνεται να «χώνεψαν» σχετικά γρήγορα τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, συνεχίζοντας να εστιάζουν στις πρόσφατες δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΚΤ, που απομάκρυναν τις ανησηυχίες για επιθετικές επιτοκιακές αυξήσεις. 

Οι καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ αυξήθηκαν περισσότερο του αναμενομένου τον Απρίλιο, ενώ ο ετήσιος πληθωρισμός φαίνεται να έχει φθάσει στην κορύφωσή του. Eπίσης, ο πληθωρισμός, παρότι συνέχισε να αυξάνεται τον Απρίλιο, ενισχύθηκε λιγότερο του αναμενομένου. Ο δείκτης ατομικών καταναλωτικών δαπανών αυξήθηκε μόλις 0,2%, που είναι η μικρότερη αύξηση από το Νοέμβριο του 2020, μετά το άλμα 0,9% του Μαρτίου, ενώ σε ετήσια βάση ενισχύθηκε 6,3% έναντι 6,6% του Μαρτίου.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχώρησε 5,5 μονάδες βάσης, στο 0,94%. «Προς το παρόν, κρατάμε ουδέτερη στάση για τα γερμανικά ομόλογα. Βλέπουμε τις αποδόσεις τους από καθοδικές έως στάσιμες παρά σε υψηλότερα επίπεδα», αναφέρει ο Ντέιβιντ Ρίλει, στρατηγικός αναλυτής της BlueBay Asset Management, σημειώνοντας ότι οι γερμανικές αποδόσεις θα παραμείνουν άκρως εξαρτημένες από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό. 

Ο Τζάνους Χέντερσον εκτιμά ότι η απόδοση του γερμανικού 10ετούς θα κυμανθεί μεταξύ 0,8% και 1,2% έως τα τέλη του έτους. Η Allianz Global Investors υποστηρίζει ότι θα παραμείνουν γύρω στο 1% έως τη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 9 Ιουνίου. 

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς αποκλιμακώθηκε περαιτέρω στο 3,48% με το spread στις 253 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία περιορίστηκε στο 2,30%. Ο όγκος των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ διαμορφώθηκε στα 116 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 60 εκατ. έγιναν στη 10ετία.

Στη γειτονική Ιταλία, η απόδοση στη 10ετία πήρε μία ανάσα στο 2,86% με πτώση πέντε μονάδων βάσης, με το spread στις 191 μονάδες βάσης, αφού στη συνεδρίαση της Πέμπτης περιορίστηκε 10 μονάδες βάσης, στη μεγαλύτερη αποκλιμάκωση από το Μάρτιο. 

Το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι στραμμένο πάντως στην Ιταλία, όπου ο οίκος Fitch αναμένεται να επανεξετάσει την αξιολόγησή του για την πιστοληπτική ικανότητά της. Αναλυτές σημειώνουν ότι η Fitch είναι πιο ευαίσθητη από τους δύο άλλους οίκους αξιολόγησης ως προς το χρέος και για το λόγο αυτό παρακολουθεί στενά την αύξηση του κόστους δανεισμού.  

moneyreview.gr 

   

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News