Business & Finance Τετάρτη 25/05/2022, 19:21
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Αποκλιμάκωση αποδόσεων στην περιφέρεια – Η Λαγκάρντ έχει τον έλεγχο

Ομόλογα: Αποκλιμάκωση αποδόσεων στην περιφέρεια – Η Λαγκάρντ έχει τον έλεγχο

Σε διαφορετικές ταχύτητες κινήθηκαν οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, που χαρακτηρίστηκε από έντονη νευρικότητα, από τη στιγμή που αξιωματούχοι της ΕΚΤ υποστήριξαν το σχέδιο της προέδρου Κριστίν Λαγκάρντ για σταδιακή σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, την ώρα που οι ανησυχίες για τις προοπτικές της οικονομίας έκαμψαν την τάση ανάληψης ρίσκου. 

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς αποκλιμακώθηκε στο 3,56% με το spread στις 261 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία το κόστος δανεισμού περιορίστηκε στο 2,40%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ ήταν και πάλι αυξημένος στα 188 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 58 εκατ.ευρώ έγιναν στη 10ετία.

Στη γειτονική Ιταλία, το κόστος δανεισμού στη 10ετία διαμορφώθηκε στο 2,91% με πτώση 2,5 μονάδων βάσης, αφού αρχικά υποχωρούσε ακόμη περισσότερο, με το spread στις 199 μονάδες βάσης. Το κλείσιμο των spreads ανάμεσα στον πυρήνα και στην ευρωπεριφέρεια αντανακλά συνήθως μία πιο ήπια στάση από την ΕΚΤ, από την οποία ευνοούνται περισσότερο οι πλέον χρεωμένες χώρες. Μάλιστα, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας, Κλάας Νοτ, δηλωμένο “γεράκι”, υποστήριξε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας από το σημερινό επίπεδο των spreads. 

Ωστόσο, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε μισή μονάδα βάσης στο 0,96%, αφού στη συνεδρίαση της Τρίτης είχε αποκλιμακωθεί επτά μονάδες βάσης.

«Οι δηλώσεις της Λαγκάρντ λειτούργησαν σταθεροποιητικά για τις αγορές ειδικά της ευρωπεριφέρειας. Παρά το θόρυβο που προκάλεσαν τα γεράκια, οι αγορές εξακολουθούν να εστιάζουν σε μία επιτοκιακή αύξηση των 25 μονάδων βάσης από την ΕΚΤ», αναφέρει ο Μάικλ Λέιστερ, επικεφαλής στρατηγικής για τα επιτόκια στην Commerzbank. 

Η Λαγκάρντ έχει κερδίσει με το μέρος της σημαντικούς συμμάχους στο σχέδιό της να αυξήσει τα επιτόκιά της, με τον Ολλανδό Κλάας Νοτ που τάχθηκε πρόσφατα υπέρ μίας επιτοκιακής αύξησης των 50 μονάδων βάσης, να δηλώνει ότι στηρίζει το προτεινόμενο χρονοδιάγραμμα της Λαγκάρντ.

«Εάν η ΕΚΤ αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης αντί για 25, θα μπορούσε να πυροδοτήσει ένα νέο γύρο αρνητικής επανατοποθέτησης της αγοράς κρατικών ομολόγων», αναφέρει ο Μασιμιλιάνο Μάξια της Allianz Global Investors. Ο Μάξια προβλέπει ότι η απόδοση του 10ετούς γερμανικού θα κυμανθεί γύρω από το επίπεδο του 1% έως την επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 9 Ιουνίου, ενώ βλέπει το spread μεταξύ ιταλικού και γερμανικού να κινείται κοντά στις 200 μονάδες. 

 

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

UBS: Τι να κάνετε σε ένα bear market

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News