Business & Finance Πέμπτη 19/05/2022, 19:33
ΑΓΟΡΕΣ

Oμόλογα: Στροφή στην ασφάλεια του γερμανικού και αμερικανικού χρέους

Oμόλογα: Στροφή στην ασφάλεια του γερμανικού και αμερικανικού χρέους

Στην ασφάλεια του γερμανικού κρατικού χρέους επέστρεψαν στη σημερινή συνεδρίαση οι επενδυτές, εν μέσω ανησυχιών για τις προοπτικές της παγκόσμιας ανησυχίες αλλά και της πτώσης στις διεθνείς αγορές μετοχών, με το κόστος δανεισμού στη γερμανική 10ετία να υποχωρεί κάτω από το 1%. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς περιορίστηκε στο 0,95% με πτώση έξι μονάδων βάσης, καθώς οι επενδυτές απομακρύνονται από το πιο ριψοκίνδυνο ενεργητικό ανήσυχοι ότι βρίσκονται αντιμέτωποι με μία παρατεταμένη περίοδο στασιμοπληθωρισμού. Aντίστοιχα η απόδοση του διετούς κινήθηκε στο 0,36% με πτώση μίας μονάδας βάσης. Στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Απριλίου και η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς, στο 2,7%.

Ο φόβος της ανάπτυξης ήταν αυτός που καθοδήγησε την αγορά κρατικού χρέους του ευρώ και αυτό ευνόησε τον «πυρήνα». Αντίθετα, στην ευρωπεριφέρεια, ασκήθηκαν ανοδικές πιέσεις στις αποδόσεις καθότι ενέχει μεγαλύτερο ρίσκο. Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ενισχύθηκε τέσσερις μονάδες βάσης, με το spread έναντι των γερμανικών να διευρύνεται στις 196 μονάδες βάσης.

Σε υψηλά επίπεδα παρέμειναν και οι ελληνικές αποδόσεις, με οριακές μεταβολές και με τον όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ να διαμορφώνεται στα 123 εκατ.ευρώ, εκ των οποίων τα 71 εκατ.ευρώ έγιναν στη 10ετία. Η απόδοση του 10ετούς διαμορφώθηκε στο 3,53% και του πενταετούς στο 2,44%. 

Οι ανησυχίες έπληξαν και τα εταιρικά ομόλογα, ωθώντας το δείκτη iTraxx Europe της Markit, που παρακολουθεί το κόστος ασφάλισης έναντι στάσης πληρωμών στα εταιρικά ομόλογα υψηλής απόδοσης, στο υψηλότερο επίπεδο από το Μάιο του 2020, στις 493 μονάδες. 

Την ίδια στιγμή, το Euribor τριών μηνών αυξήθηκε 5,5 μονάδες βάσης, στη μεγαλυτερη εβδομαδιαία άνοδο από τον Ιούνιο του 2020, στο -0,348%. «Μία αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ στη συνεδρίαση του Ιουλίου είναι πολύ πιθανή. Αυτό θα ανεβάσει τα διατραπεζικά επιτόκια στις αγορές χρήματος για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2011», οπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Λούκα Κατζουλάνι της UniCredit. 

H αντίδραση της αγοράς κρατικού χρέους στη δημοσιοποίηση των πρακτικών της ΕΚΤ από η συνεδρίαση του Απριλίου ήταν μηδαμινή, παρά τις γενικευμένες ανησυχίες των διαμορφωτών νομισματικής πολιτικής για τον πληθωρισμό. 

 

moneyreview.gr    

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News