Business & Finance Τρίτη 24/05/2022, 13:22
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ. Λαγκάρντ (ΕΚΤ): Ανοιχτή ακόμη και για θετικά επιτόκια τον Σεπτέμβριο 

Κ. Λαγκάρντ (ΕΚΤ): Ανοιχτή ακόμη και για θετικά επιτόκια τον Σεπτέμβριο 

Νέα διάσταση στο θέμα των επιτοκίων έδωσε σήμερα Τρίτη η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του Bloomberg από το Νταβός, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. 

Μία ημέρα αφότου η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι το τέλος του γ΄ τριμήνου είναι πολύ πιθανό να σημάνει το τέλος των αρνητικών επιτοκίων (πρώτη φορά μετά από οκτώ χρόνια), σήμερα έκανε λόγο ακόμη και για ελαφρώς υψηλότερο επίπεδο από το μηδέν.

«Όταν βγαίνουμε από το αρνητικό έδαφος, μπορεί να βρεθούμε στο μηδέν, όμως μπορεί να βρεθούμε κι ελαφρώς υψηλότερα από το μηδέν. Αυτό είναι κάτι που θα καθορίσουμε βάσει των δεδομένων που θα έχουμε και βάσει της εμπρόσθεν καθοδήγησής μας», ανέφερε.  

Ωστόσο, αρνήθηκε να αποκαλύψει αν στα σχέδια της ΕΚΤ είναι μια αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης. 

Για το ενδεχόμενο η Ευρωζώνη να βρεθεί αντιμέτωπη με μια οικονομική ύφεση, ήταν κατηγορηματική λέγοντας ότι επί του παρόντος εκείνη και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ δεν διαβλέπουν μια τέτοια εξέλιξη. 

Εκείνο που φρόντισε να ξεκαθάρισει η κ. Λαγκάρντ είναι ότι η ΕΚΤ δεν θα βιαστεί να αποσύρει τα μέτρα στήριξης, ακόμη κι αν ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη κατέγραψε ιστορικό υψηλό ρεκόρ στο 7,4%, σχεδόν τέσσερις φορές υψηλότερα από τον επίσημο στόχο του 2%. 

«Δεν νομίζω ότι βρισκόμαστε σε κατάσταση αυξανόμενης ζήτησης αυτή τη στιγμή. Είναι σίγουρα ένας πληθωρισμός που τροφοδοτείται από την πλευρά της προσφοράς της οικονομίας. Σε αυτή την κατάσταση, πρέπει να κινηθούμε προς τη σωστή κατεύθυνση, προφανώς, αλλά δεν χρειάζεται να βιαστούμε και δεν χρειάζεται να πανικοβληθούμε».  

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Κ. Λαγκάρντ: Πιθανό το τέλος των αρνητικών επιτοκίων στα τέλη Σεπτεμβρίου

ΕΚΤ: «Πρόσω ολοταχώς» για αύξηση επιτοκίων τον Ιούλιο;

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News