Business & Finance Δευτέρα 23/05/2022, 12:11
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ. Λαγκάρντ: Πιθανό το τέλος των αρνητικών επιτοκίων στα τέλη Σεπτεμβρίου 

Κ. Λαγκάρντ: Πιθανό το τέλος των αρνητικών επιτοκίων στα τέλη Σεπτεμβρίου 

Σήμα για το τέλος των αρνητικών επιτοκίων μετά από οκτώ χρόνια απέστειλε σήμερα Δευτέρα η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οριοθετώντας μάλιστα τον χρονικό ορίζοντα για τα τέλη του ερχόμενου Σεπτεμβρίου. 

Με ανάρτησή της στο blog της ΕΚΤ, η Κριστίν Λαγκάρντ έγραψε ότι ο τερματισμός του προγράμματος αγορών ομολόγων (όπως έχει προαναγγελθεί) θα γίνει πολύ νωρίς στις αρχές του επόμενου τριμήνου, κάτι που θα ανοίξει το δρόμο για να αποφασισθεί τον Ιούλιο η επιτοκιακή αύξηση. «Με βάση τις τρέχουσες συνθήκες, είναι πιθανό να είμαστε σε θέση να βγούμε από τα αρνητικά επιτόκια στα τέλη του τρίτου τριμήνου», γράφει η επικεφαλής της ΕΚΤ. 

Η αφορμή για τη σημερινή ανάρτησή της όπως αναφέρει η Κριστίν Λαγκάρντ, είναι ότι πλησιάζει ο καιρός για τις νέες αποφάσεις της ΕΚΤ.

«Ωστόσο όσο η αναμενόμενη ημερομηνία της αύξησης των επιτοκίων έρχεται όλο και πιο κοντά, καθίσταται περισσότερο σημαντικό να διασαφηνίσουμε τον δρόμο της ομολοποίησης της πολιτικής που ανοίγεται μπροστά μας -ειδικότερα με δεδομένο το πολύπλοκο περιβάλλον με το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπη η νομισματική πολιτική στην Ευρωζώνη», επισημαίνει.

Μάλιστα, όπως υπογραμμίζει, σε περίπτωση που ο πληθωρισμός σταθεροποιηθεί στο 2% μεσοπρόθεσμα, τότε το δ.σ. της ΕΚΤ μπορεί να προχωρήσει σε μια πιο προοδευτική ομολοποίηση των επιτοκίων, καθώς τη χαρακτήρισε ως «κατάλληλη». 

Ωστόσο φρόντισε να ξεκαθαρίσει, ότι σε περίπτωση που η οικονομία της Ευρωζώνης υπερθερμανθεί, ως απόρροια ενός θετικού σοκ από την πλευρά της ζήτησης, θα είναι λογικό επακόλουθα τα επιτόκια να αυξηθούν ακόμη περισσότερο. Αυτή η κίνηση, σύμφωνα με τη κ. Λαγκάρντ, θα διασφαλίσει ότι η ζήτηση θα πέσει στα ίδια επίπεδα με την προσφορά, ενώ θα υποχωρήσουν και οι πληθωριστικές πιέσεις. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Λαγκάρντ: Nέο σήμα ότι τον Ιούλιο αρχίζουν οι επιτοκιακές αυξήσεις της ΕΚΤ

ΕΚΤ: Οι χρηματαγορές στοιχηματίζουν για αύξηση επιτοκίων 50 μονάδων βάσης

Ρεν: Έτοιμη η ΕΚΤ να βάλει τέλος στα αρνητικά επιτόκια

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News