Business & Finance Δευτέρα 21/03/2022, 12:04
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Δεν βλέπει στασιμοπληθωρισμό η Κριστίν Λαγκάρντ

ΕΚΤ: Δεν βλέπει στασιμοπληθωρισμό η Κριστίν Λαγκάρντ

Δεν βλέπει ενδείξεις στασιμοπληθωρισμού, παρότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αρχίζει να επηρεάζει αρνητικά την οικονομική ανάπτυξη και να επιτείνει τον ήδη υψηλό πληθωρισμό, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ.

Ο πόλεμος θα έχει «επιπτώσεις» για την ανάπτυξη καθώς ο πληθωρισμός ανεβαίνει και η εμπιστοσύνη πλήττεται, εκτίμησε  η Λαγκάρντ. Η δυσκολία για τις κεντρικές τράπεζες είναι να διατηρήσουν τη σταθερότητα των τιμών χωρίς να πλήξουν τη δραστηριότητα, πρόσθεσε.

«Ακόμα και στο πιο απαισιόδοξο σενάριο, με δευτερογενείς επιπτώσεις, με μποϊκοτάζ στο φυσικό αέριο και το πετρέλαιο και με μια επιδείνωση του πολέμου που να συνεχιστεί για πολύ καιρό, ακόμα και σε αυτά τα σενάρια, θα έχουμε ανάπτυξη 2,3%. Εξακολουθούμε να προβλέπουμε μία βέβαιη ανάπτυξη», τόνισε η πρόεδρος της ΕΚΤ.

ΕΚΤ: Δεν βλέπει στασιμοπληθωρισμό η Κριστίν Λαγκάρντ-1

Η Κριστίν Λαγκάρντ δεν θέλησε να μιλήσει για τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, όμως παραδέχθηκε ότι αυτή δεν θα κινηθεί με τον ίδιο ρυθμό σε σχέση με τις ΗΠΑ, όπου η Federal Reserve εγκαινίασε την περασμένη εβδομάδα τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων. ΗΠΑ και Ευρώπη δεν βρίσκονται στην ίδια φάση του οικονομικού κύκλου, είπε.

Αναφερόμενη στα μέτρα που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις για τη στήριξη των νοικοκυριών έναντι του αυξημένου ενεργειακού κόστους, η Λαγκάρντ τόνισε ότι αυτά πρέπει να στοχεύουν στα λιγότερα εύπορα νοικοκυριά, κάτι που δεν ισχύει σε όλες τις χώρες, όπως είπε.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News