Business & Finance Τετάρτη 18/05/2022, 15:42
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεν: Έτοιμη η ΕΚΤ να βάλει τέλος στα αρνητικά επιτόκια

Ρεν: Έτοιμη η ΕΚΤ να βάλει τέλος στα αρνητικά επιτόκια

Υπάρχει μία κοινή πεποίθηση μεταξύ των μελών του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ ότι η εποχή των αρνητικών επιτοκίων δανεισμού θα πρέπει να τελειώσει «σχετικά γρήγορα», τόνισε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Φινλανδίας, Όλι Ρεν.

Στο πλαίσιο ομιλίας του από το Ελσίνκι, ο Ρεν επανέλαβε ότι είναι σύμφωνος με αύξηση των επιτοκίων στο μηδέν μέχρι το τέλος του έτους, προκειμένου να μην αποκλίνει πολύ η τράπεζα από τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό. Υπενθυμίζεται πως ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο διαμορφώθηκε στο 7,4%, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα σήμερα.

«Φαίνεται πως είναι απαραίτητο να βγούμε σχετικά γρήγορα από την περιοχή των αρνητικών επιτοκίων και να συνεχίσουμε την σταδιακή διαδικασία κανονικοποίησης της νομισματικής μας πολιτικής. Δεν είμαι μόνος, καθώς αυτή η πεποίθηση έχει εκφραστεί από πολλούς ομολόγους μου στην ΕΚΤ και το εκτελεστικό συμβούλιο».

Εξαιτίας του υψηλότατου πληθωρισμιού, η ΕΚΤ αναμένεται να προχωρήσει στην πρώτη αύξηση των επιτοκίων εδώ και μία δεκαετία στην συνεδρίαση του Ιουλίου. Δεδομένου ότι η Fed στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού έχει πραγματοποιήσει ήδη τέτοιου είδους επιθετικές κινήσεις, παράγοντες της αγοράς προεξοφλούν ότι τα επιτόκια στην Ευρώπη θα φτάσουν το μηδέν – από -0,5 τώρα – μέχρι το τέλος του έτους.

Υπενθυμίζεται πως χθες ο κεντρικός τραπεζίτης της Ολλανδίας Κλάας Νοτ δήλωσε θετικός σε μία αύξηση επιτοκίων ακόμα και μεγαλύτερη από 25 μονάδες βάσης, εφόσον κριθεί αναγκαίο από την ΕΚΤ.

Τον τελευταίο μήνα πολλά ανώτατα στελέχη της ΕΚΤ έχουν δηλώσει σύμφωνα με την ταχεία σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, επιβεβαιώνοντας τα λόγια του Ρεν.

Διαβάστε επίσης:

Ευρωζώνη: Αναθεωρήθηκε πτωτικά ο πληθωρισμός τον Απρίλιο – Παραμένει σε ιστορικό ρεκόρ 

Κ. Νοτ (ΕΚΤ): Θετικός σε αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News