Business & Finance Σάββατο 21/05/2022, 10:15
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Nέο σήμα ότι τον Ιούλιο αρχίζουν οι επιτοκιακές αυξήσεις της ΕΚΤ

Λαγκάρντ: Nέο σήμα ότι τον Ιούλιο αρχίζουν οι επιτοκιακές αυξήσεις της ΕΚΤ

Την επιβεβαίωση ότι η πρώτη αύξηση των επιτοκίων μετά από περισσότερο από μία δεκαετία ενδεχομένως να γίνει τον Ιούλιο, έδωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, υποβαθμίζοντας ωστόσο την ιδέα μίας αύξησης των 50 μονάδων βάσης, εν μέσω ανησυχιών για τον αντίκτυπο στην οικονομία. 

Καθώς υπάρχει ολοένα και μεγαλύτερη συναίνεση στους κόλπους του δ.σ. της ΕΚΤ ότι είναι αναγκαία μία επιτοκιακή αύξηση στη συνεδρίαση του Ιουλίου, η Λαγκάρντ επανέλαβε, μιλώντας στην ολλανδική τηλεόραση, ότι η αύξηση των επιτοκίων θα γίνει λίγες «εβδομάδες» μετά τη λήξη του προγράμματος αγοράς ομολόγωνστις αρχές του επόμενου τριμήνου, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΚΤ. 

«Θα σταματήσουμε τις αγορές ομολόγων. Και τότε, λίγο μετά, που ίσως να είναι λίγες εβδομάδες, θα αυξήσουμε τα επιτόκια», είπε χαρακτηριστικά. 

relates to Lagarde Signals That July Is Likely Liftoff Date for ECB Rates
 Πηγή: Bloomberg Economics

Ολοένα και περισσότεροι αξιωματούχοι της ΕΚΤ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τον πληθωρισμό που βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ και την περαιτέρω κλιμάκωσή του ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία και των νέων διαταραχών στην αλυσίδα τροφοδοσίας. 

Σε μία ένδειξη του βαθμού αγωνίας για τον πληθωρισμό, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας, Κλάας Νότ, έγινε την προηγούμενη εβδομάδα ο πρώτος αξιωματούχος της ΕΚΤ που έκανε λόγο για μία επιτοκιακή αύξηση των 50 μονάδων βάσης στη συνεδρίαση του Ιουλίου, σε περίπτωση που τα στοιχεία επιδεινωθούν. 

Ερωτηθείσα για πιθανή αύξηση επιτοκίων αυτού του μεγέθους, η Λαγκάρντ απάντησε ότι «δεν είναι κάτι για το οποίο μπορεί να μιλήσει αυτή τη στιγμή», υπογραμμίζοντας ότι έχει «τον ίδιο προορισμό στο ταξίδι» με τον Νοτ, αλλά προειδοποιώντας ότι η οικονομική ανάπτυξη δεν θα πρέπει να υπονομευθεί. 

«Θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι αυξήσεις θα γίνουν σταδιακά ούτως ώστε να μην λειτουργήσει ως τροχοπέδη. Θα πρέπει να επιταχύνουμε στα σίγουρα για να επιβραδύνουμε τον πληθωρισμό, αλλά δεν μπορούμε να μειώσουμε την ταχύτητα», σημείωσε. 

Προειδοποίηση για τις τιμές

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα μπορούσε να ξεπεράσει το 9% φέτος σε περίπτωση μίας ευρείας κλίμακας διακοπής του ρωσικού φυσικού αερίου, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ε.Ε.

Πηγή: Προβλέψεις Κομισιόν

 

Με τον πληθωρισμό περίπου τέσσερις φορές υψηλότερα του στόχου 2% και με την Φέντεραλ Ριζέρβ να έχει ήδη προχωρήσει σε επιτοκιακή αύξηση των 50 μονάδων βάσης τον Απρίλιο, η ΕΚΤ έχει επικριθεί ότι κινείται υπερβολικά αργά, κάτι με το οποίο διαφωνεί η Λαγκάρντ. «Δεν μπορώ αυτή τη στιγμή να μειώσω την τιμή που πληρώνουμε για ψωμί, γιατί απλά η αύξηση των επιτοκίων δεν έχει να κάνει με αυτό στην προκειμένη συγκυρία», εξήγησε η Λαγκάρντ. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Λαγκάρντ: Δίνει περισσότερη «φωνή» στα μέλη του δ.σ. της ΕΚΤ

Δημοσκόπηση Bloomberg: Τρεις αυξήσεις επιτοκίων και ανάπτυξη 2,8% φέτος στην Ευρώπη

ΕΚΤ: «Πρόσω ολοταχώς» για αύξηση επιτοκίων τον Ιούλιο;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News