Business & Finance Παρασκευή 20/05/2022, 16:28
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Οι χρηματαγορές στοιχηματίζουν για αύξηση επιτοκίων 50 μονάδων βάσης 

ΕΚΤ: Οι χρηματαγορές στοιχηματίζουν για αύξηση επιτοκίων 50 μονάδων βάσης 

Σημαντική αλλαγή ως προς τι αναμένουν οι χρηματαγορές από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναφορικά με το θέμα που μονοπωλεί το ενδιαφέρον των τελευταίων ημερών καταγράφεται σήμερα Παρασκευή.

Ειδικότερα η αλλαγή αυτή συντελείται στα στοιχήματα που αφορούν το εύρος της αύξησης των επιτοκίων

Οι χρηματαγορές τοποθετούνται υπέρ της αύξησης των επιτοκίων στη συνεδρίαση του ερχόμενου Ιουλίου, τα οποία συγκεντρώνουν ποσοστό 38%, όταν φερειπείν για τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 62% ενώ για τον Δεκέμβριο ξεπερνάει το 100% (104%).

Ωστόσο αυτό που χρήζει ιδιαίτερης αναφοράς είναι ότι υπάρχει μεγάλη διαφοροποίηση αναφορικά με το κατά πόσο θα αυξήσει τα επιτόκια η ΕΚΤ, με τα στοιχήματα πλέον στην πλειοψηφία τους να τάσσονται υπέρ μιας αύξησης κατά 50 μονάδων βάσεως, με το ποσοστό να διαμορφώνεται στο 60% έναντι 40% των στοιχημάτων για επιτοκιακή αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης. 

Το έναυσμα γι αυτή την αλλαγή στάσης, έδωσαν οι δηλώσεις του κεντρικού τραπεζίτη της Ολλανδίας, Κλάους Νοτ, ο οποίος την περασμένη Τρίτη υποστήριξε ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο για μια αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάση, σε περίπτωση που τα δεδομένα υποδείξουν ότι ο πληθωρισμός θα διευρυνθεί ή θα συσσωρευθεί περαιτέρω. 

Μάλιστα, όπως επισημαίνει ο αναλυτής για τα επιτόκια της ING, Αντουάν Μποβέ, ακόμη κι αν η άποψη του Νοτ αποτελεί τη μειοψηφία στις τάξεις της ΕΚΤ, θα πρέπει να θεωρείται ότι η αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης, θα είναι το λιγότερο που αποφασίσει το δ.σ.

Υπενθυμίζεται ότι τελευταία φορά που η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης, ήταν τον Οκτώβριο του 2008 στην κορύφωση της μεγάλης χρηματοπιστωτική κρίσης. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Κ. Νοτ (ΕΚΤ): Θετικός σε αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης

Δημοσκόπηση Bloomberg: Τρεις αυξήσεις επιτοκίων και ανάπτυξη 2,8% φέτος στην Ευρώπη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News