Business & Finance Παρασκευή 20/05/2022, 19:33
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Στα ύψη οι αποδόσεις των ελληνικών εν αναμονή νέας προσφοράς

Ομόλογα: Στα ύψη οι αποδόσεις των ελληνικών εν αναμονή νέας προσφοράς

Με τη νομισματική πολιτική να δίδει και πάλι κατεύθυνση στην αγορά κρατικού χρέους, οι αποδόσεις κινήθηκαν ανοδικά στη σημερινή συνεδρίαση, εν μέσω στοιχημάτων για αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ τον Ιούλιο, με traders να κάνουν λόγο ακόμη και για αύξηση των 50 μονάδων βάσης. 

Το έναυσμα για τέτοιου είδους συζητήσεις έδωσε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας, Κλάας Νοτ, ο οποίος δήλωσε στα μέσα της εβδομάδας ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να αφήσει την πόρτα ανοικτή ακόμη και για επιτοκιακή αύξηση των 50 μονάδων βάσης. «Ακόμη και εάν ο Νοτ αποτελεί μειοψηφία στους κόλπους της ΕΚΤ, θεωρώ ότι τώρα θα πρέπει να σκεφθούμε πως η επιτοκιακή αύξηση των 25 μονάδων βάσης από την ΕΚΤ στη συνεδρίαση του Ιουλίου θα είναι η ελάχιστη», αναφέρει ο Αντουάν Μπουβέ, στρατηγικός αναλυτής της ING. 

Oι φόβοι για αύξηση των επιτοκίων ώθησαν την αποδοση του διετούς γερμανικού σε άνοδο 16 μονάδων βάσης αυτή την εβδομάδα και του 10ετούς σε άνοδο 11 μονάδων βάσης. Στην χθεσινή συνεδρίαση, η απόδοση στη γερμανική 10ετία ενισχύθηκε οριακά στο 0,95%, αφού στην αρχή της συνεδρίασης είχε ενισχυθεί κατά έξι μονάδες βάσης, ξεπερνώντας ξανά προς στιγμή το φράγμα του 1% και αφού αποκλιμακώθηκε 12 μονάδες βάσης στις συνεδριάσεις της Τετάρτης και της Πέμπτης.

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς έφθασε στο 3,71% με το spread στις 271 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία εκτοξεύθηκε στο 2,58%, εν αναμονή της νέας προσφοράς που αναμένεται τη Δευτέρα με επανέκδοση του ελληνικού τίτλου με λήξη το ’33. Για το λόγο αυτό και οι ανοδικές πιέσεις στις ελληνικές αποδόσεις ήταν μεγαλύτερες συγκριτικά με την υπόλοιπη αγορά κρατικού χρέους του ευρώ, σύμφωνα με traders που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ ήταν ιδιαίτερα αυξημένος στα 246 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 110 εκατ. ευρώ έγιναν στη 10ετία. 

Στη γειτονική Ιταλία, το κόστος δανεισμού στη 10ετία ξέφυγε στο 2,98% με άνοδο οκτώ μονάδων βάσης με το spread έναντι των αντίστοιχων γερμανικών να ξεπερνά τις 200 μονάδες βάσης για π΄ρώτη φορά σε διάρκεια εβδομάδας. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News