Business & Finance Τρίτη 24/05/2022, 19:41
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Από τα ψηλά στα χαμηλά οι αποδόσεις – Στον ρυθμό των macro

Ομόλογα: Από τα ψηλά στα χαμηλά οι αποδόσεις – Στον ρυθμό των macro

Έντονες διακυμάνσεις παρουσίασε στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης η αγορά κρατικού χρέους του ευρώ, με τις αποδόσεις να γυρίζουν σε πτώση, καθώς οι ρευστοποιήσεις των μετοχών και τα στοιχεία που έδειξαν απότομη επιβράδυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στη Βρετανία προσέφεραν στους επενδυτές μία ανάσα από τα “επιθετικά” μηνύματα που έστειλε ξανά η πρόεδρος της ΕΚΤ. 

Η αποκλιμάκωση των αποδόσεων ξεκίνησε από τη βρετανική αγορά, με το κόστος δανεισμού στη 10ετία να υποχωρεί 10 μονάδες βάσης, παρασύροντας σε πτώση και τις αποδόσεις του ευρώ. Στη γερμανική 10ετία, η απόδοση περιορίστηκε περίπου επτά μονάδες βάσης στο 0,95%, αφού όμως στην αρχή της συνεδρίασης είχε διαπεράσει ξανά ανοδικά το φράγμα του 1%. 

Το ίδιο και η εικόνα στην ευρωπεριφέρεια με την αποδοση του ιταλικού 10ετούς να περιορίζεται έξι μονάδες βάσης, αφού αρχικά είχε εκτιναχθεί σε υψηλό δύο εβδομάδων στο 3,075%, στον απόηχο των δηλώσεων Λαγκάρντ που είπε ότι το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ θα βρίσκεται στο μηδέν ίσως και λίγο πιο πάνω έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, αφήνονας αιχμή για αύξηση 50 μονάδων βάσης.

Η απόδοση στην ελληνική 10ετία εκτινάχθηκε αρχικά στο 3,77% για να επιστρέψει στο 3,63% με το spread στις 265 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία έκλεισε στο 2,46%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ εκτινάχθηκε στα 279 εκατ. ευρώ. 

«Η ΕΚΤ προσπαθεί να περάσει στην αγορά το μήνυμα σταδιακών επιτοκιακών αυξήσεων. Σε γενικές γραμμές το μήνυμα είναι επιθετικό με την Λαγκάρντ να ανοίγει το δρόμο για περαιτέρω επιτοκιακές αυξήσεις», ανέφερε ο αναλυτής της Nordea, Γιαν φον Γκέρικ. Οι αγορές χρήματος εξακολουθούν να προεξοφλούν μία επιτοκιακή αύξηση 25 μονάδων βάσης στη συνεδρίαση του Ιουλίου, με τις πιθανότητες όμως για μία μεγαλύτερη να ξεπερνούν τώρα το 50%. 

Από πλευράς προσφοράς, η Γαλλία ανακοίνωσε ότι θα εκδώσει πράσινο, τιμαριθμοποιημένο ομόλογο σύντομα, ενώ η Αυστρία εξέδωσε το πρώτο της έως σήμερα πράσινο ομόλογο. Η Φινλανδία έχει προσλάβει τράπεζες για την έκδοση 10ετούς.

 

 

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

Κ. Λαγκάρντ (ΕΚΤ): Ανοιχτή ακόμη και για θετικά επιτόκια τον Σεπτέμβριο 

   

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News