ΑΓΟΡΕΣ

UBS: Τι να κάνετε σε ένα bear market

UBS: Τι να κάνετε σε ένα bear market

Τα bear markets είναι σπάνια και τελειώνουν σχετικά γρήγορα, διαπίστωσαν οι αναλυτές της UBS, εξετάζοντας τις επιδόσεις των χρηματιστηρίων από το 1945 έως σήμερα, για να διεξάγουν συμπεράσματα για το πώς θα πρέπει να κινηθούν οι επενδυτές στο sell off που καταγράφεται στις αγορές αυτή την περίοδο.

Το bear market ορίζεται, τεχνικά, ως μία πτώση της αγοράς κατά 20% από τα πιο πρόσφατα υψηλά της.

Τα στοιχεία της UBS δείχνουν ότι οι αμερικανικές μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχουν περάσει από το 1945 έως σήμερα, 26 χρόνια σε ιστορικό υψηλό, 25 χρόνια σε απόσταση 10% από το ιστορικό υψηλό τους, 22 χρόνια σε bear market και 2 χρόνια σε διόρθωση από bull market (όπως ορίζεται μια πτώση από 10% έως 20% από το προηγούμενο υψηλό).

UBS: Τι να κάνετε σε ένα bear market-1

Πώς πρέπει να προετοιμάζονται οι επενδυτές για το bear market

1.       Σκεφτείτε δομικά: Βεβαιωθείτε ότι το χαρτοφυλάκιό σας έχει την σωστή ποσότητα ρίσκου με βάση τους βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους σας.

2.       Σχεδιάστε στρατηγικά: Ο πιο άμεσος τρόπος για να διαχειριστείτε το ρίσκο είναι να μειώσετε τις θέσεις σας σε μετοχές, προς όφελος των ομολόγων.

3.       Εξετάστε την αντιστάθμιση κινδύνου: Υπάρχουν πολλές στρατηγικές hedging που μπορούν να περιορίσουν τα περιθώρια πτώσης ενός χαρτοφυλακίου, σε συνδυασμό με τη μείωση των θέσεων σε μετοχές.

4.       Διαχειριστείτε συνετά τις υποχρεώσεις σας: Βεβαιωθείτε ότι διατηρείτε ένα ασφαλές επίπεδο δανεισμού στο χαρτοφυλάκιό σας, για να περιορίσετε τον κίνδυνο ενός margin call σε μια πτώση της αγοράς.

Τι να κάνετε σε ένα bear market

1.       Μην πανικοβληθείτε: Θυμηθείτε ότι τα bear markets είναι επώδυνα αλλά προσωρινά, τονίζει η UBS. Είναι σημαντικό να επιμείνετε στο σχέδιό σας και να αντισταθείτε στην επιθυμία σας να αλλάξετε το προφίλ ρίσκου του χαρτοφυλακίου σας ή να κάνετε μεγάλες αλλαγές στις τοποθετήσεις σας.

2.       Διαχειριστείτε το χαρτοφυλάκιό σας: Οι επενδυτές θα πρέπει να εκμεταλλεύονται τα sell offs σαν ευκαιρίες για να κλείσουν και να εγγράψουν ζημιογόνες θέσεις ώστε να έχουν φορολογικό όφελος, αλλά και να εξισορροπούν το χαρτοφυλάκιό τους προκειμένου να ενισχύσουν τα περιθώρια ανόδου.

3.       Κερδίστε χρόνο: Οι επενδυτές θα πρέπει να αναζητήσουν τρόπους να αυξήσουν το ποσοστό αποταμίευσής τους ή να μειώσουν τις δαπάνες. Ενώ περιμένουν την αγορά να ανακτήσει πλήρως τις απώλειές της, μπορούν να αξιοποιήσουν τη ρευστότητά τους, μειώνοντας τις θέσεις τους σε μετρητά ή υψηλής ποιότητας ομόλογα για να αποφύγουν να κλειδώσουν κατά τα άλλα προσωρινές απώλειες στις μακροπρόθεσμες επενδύσεις τους.

UBS: Τι να κάνετε σε ένα bear market-2

4.       Αξιοποιείστε τις ευκαιρίες τακτικής: Κάθε bear market είναι διαφορετικό, όμως όλα έχουν ένα κοινό σημείο. Εμφανίζουν στρεβλώσεις που μπορούν να δώσουν ενισχυμένες αποδόσεις. Η UBS συστήνει στους επενδυτές να εντοπίσουν τα σημεία των αγορών όπου οι τιμές δεν συνάδουν με τα θεμελιώδη. Οι επενδυτές που μπαίνουν στο bear market με αντιστάθμιση κινδύνου μπορούν να αυξήσουν προσωρινά το ρίσκο του χαρτοφυλακίου τους για να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες υψηλότερων αποδόσεων.

Διαβάστε επίσης: 

Capital Economics: O S&P 500, το bear market και το μισοάδειο ποτήρι

BofA για αγορές: Χορεύοντας με τις αρκούδες – Πότε θα έρθει το ράλι

BofA: Το sell off θυμίζει το σκάσιμο της φούσκας των dot com – Έπιασαν πάτο οι αγορές;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News