Business & Finance Δευτέρα 23/05/2022, 19:46
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Στα ύψη η απόδοση του ελληνικού 10ετούς – Έφθασε έως το 3,74%

Ομόλογα: Στα ύψη η απόδοση του ελληνικού 10ετούς – Έφθασε έως το 3,74%

Ανοδικά κινήθηκαν οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ στη σημερινή συνεδρίαση, στον απόηχο των ιδιαίτερα ανθεκτικών στοιχείων για το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία αλλά και των δηλώσεων της προέδρου της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, που έκανε λόγο για έξοδο από τα αρνητικά επιτόκια έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.

«Οι νέες δηλώσεις της Λαγκάρντ δεν επηρεάζουν ιδιαίτερα την αγορά εφόσον υπάρχει ήδη μεγάλη συναίνεση ότι τα επιτόκια θα επιστρέψουν σε μηδενικό επίπεδο ή ακόμη και σε θετικό έδαφος έως τα τέλη του έτους. Συνεπώς, η προσοχή των επενδυτών είναι περισσότερο στραμμένη στην οικονομία», ανέφερε αναλυτής της Allianz Global Investors. O δείκτης του Ifo για το επιχειρηματικό κλίμα ενισχύθηκε απρόσμενα το Μάιο, δείχνοντας ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης δείχνει αντοχή απέναντι στον υψηλό πληθωρισμό. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε πέντε μονάδες βάσης στο 0,91%, με τον Αντριου Μούλινερ της Janus Henderson να σημειώνει ότι ήδη οι γερμανικές αποδόσεις έχουν φθάσει στο ζενίθ τους. Ο ίδιος αναφέρει ότι το κόστος δανεισμού στη γερμανική 10ετία θα συνεχίσει να εξαρτάται από τα στατιστικά και να κυμαίνεται μεταξύ 0,8% και 1,2%. 

Η Ελλάδα, περισσότερο εκτεθειμένη στον αρνητικό αντίκτυπο από μία πιο αυστηρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, «είδε» την αποδοση του 10ετους να εκτινάσσεται στο 3,744%, στο υψηλότερο επίπεδο 26 μηνών, για να κλείσει τελικά στο 3,72% με το spread στις 274 μονάδες βάσης. Σε αυτό συνέβαλε και η νέα προσφορά με την επανέκδοση του τίτλου λήξης ’33. Στην πενταετία, το κόστος δανεισμού έκλεισε στο 2,62%. Ιδιαίτερα αυξημένος ήταν και ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ που εκτινάχθηκε στα 250 εκατ.ευρώ.

Στην ιταλική 10ετία, η απόδοση ξέφυγε προς στιγμή πάνω από το 3%, για να επανέλθει στο 2,99%, με το spread έναντι των γερμανικών στις 202 μονάδες βάσης για να επανέλθει στο 2,99%.

«Εάν αυξήσει τα επιτόκια και ειδικά εάν αναγκαστεί να τα αυξήσει κατά 50 μονάδες βάσης, πιστεύω ότι θα ήταν σοφό για την ΕΚΤ να έχει έτοιμο ένα εργαλείο για να κρατήσει υπό έλεγχο τα spreads» αναφέρει αναλυτής της Van Lanschot Kempen.

Για νέα προσφορά ετοιμάζεται η Ιταλία και η Αυστρία. Το υπουργείο Οικονομικών της Αυστρίας αναμένεται να εκδώσει το πρώτο της έως σήμερα πράσινο ομόλογο με λήξη το Μάιο του 2049. 
  

moneyreview.gr 

   

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News