Business & Finance Πέμπτη 26/05/2022, 19:33
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Συνέχεια αποκλιμάκωσης των αποδόσεων στην περιφέρεια

Ομόλογα: Συνέχεια αποκλιμάκωσης των αποδόσεων στην περιφέρεια

Σε διαφορετικούς ρυθμούς κινήθηκε και σήμερα ο «πυρήνας» από την ευρωπεριφέρεια, εν μέσω των λιγότερο επιθετικών μηνυμάτων από τις κεντρικές τράπεζες. 

Αναλυτές εκτιμούν ότι τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της Fed έδειξαν ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ σκοπεύει να διακόψει την πολιτική σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής της από τη στιγμή που τα επιτόκια επιστρέψουν στο ουδέτερο επίπεδο, το οποίο υπολογίζεται γύρω στο 2,5%. Την ίδια στιγμή, η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, υποστήριξε ότι ο δρόμος προς μία πιο αυστηρή νομισματική πολιτική θα είναι σταδιακός. Οι περισσότεροι αναλυτές προβλέπουν ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούλιο προτού προχωρήσει σε περαιτέρω βήματα για να οδηγήσει το επιτόκιο καταθέσεων σε θετικό έδαφος έως τα τέλη του έτους. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετους ενισχύθηκε περίπου δύο μονάδες βάσης, στο 0,971%, αφού όμως αρχικά υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 13 Μαίου, στο 0,887%. Από το υψηλό του 1,033% της Τρίτης, έχει υποχωρήσει περίπου 15 μονάδες βάσης. Στο ίδιο μοτίβο και η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς, το οποίο ενισχύθηκε ελαφρώς αφού αρχικά είχε υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 14 Απριλίου. 

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς περιορίστηκε στο 3,52% με το spread στις 256 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία το κόστος δανεισμού περιορίστηκε στο 2,34%. O όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ περιορίστηκε σήμερα στα 80 εκατ.ευρώ, εκ των οποίων τα 36 εκατ. έγιναν στη 10ετία. 

Αντίστοιχα, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς περιορίστηκε έξι μονάδες βάσης, στο 2,889%, αφού όμως νωρίτερα η πτώση ήταν ακόμη μεγαλύτερη φθάνοντας έως το 2,3%, με το spread έναντι του αντίστοιχου γερμανικού στις 191 μονάδες βάσης.

Κατά πέντε μονάδες βάσης έκλεισε και το spread μεταξύ πορτογαλικών και γερμανικών 10ετών. 

Το ενδιαφέρον πάντως των επενδυτών από την ευρωπεριφέρεια είναι στραμμένο στην Ιταλία, καθώς ο οίκος Fitch αναμένεται να επαναξιολογήσει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας το βράδυ της Παρασκευής. Η Fitch είναι η πιο ευαίσθητη από τους τρεις οίκους ως προς την αναλογία του χρέους, ενώ παρακολουθεί και τον αντίκτυπο που θα έχουν οι επιτοκιακές αυξήσεις στο κόστος δανεισμού. 
   

moneyreview.gr 

   

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News