Business & Finance Τετάρτη 25/05/2022, 21:18
ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρακτικά Fed: Ανοίγει ο δρόμος για επιτοκιακές αυξήσεις των 50 μβ Ιούνιο και Ιούλιο

Πρακτικά Fed: Ανοίγει ο δρόμος για επιτοκιακές αυξήσεις των 50 μβ Ιούνιο και Ιούλιο

Υπέρ της αύξησης των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης τάχθηκαν σύσσωμοι όλοι οι αξιωματούχοι της Φέντεραλ Ριζέρβ στη συνεδρίαση της 3ης – 4ης Μαίου προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός, τον οποίο θεωρούν ότι έχει γίνει ο υπ΄αριθμόν 1 κίνδυνος για την οικονομία και απειλεί να ωθήσει την κεντρική τράπεζα σε ακόμη πιο επιθετική νομισματική πολιτική, όπως έδειξαν τα πρακτικά αυτής της συνεδρίασης. 

Η αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης αυτό το μήνα ήταν η πρώτη αυτού του μεγέθους στην οποία προχωρά η Fed σε διάρκεια μεγαλύτερη των 20 ετών, ανοίγοντας το δρόμο για πιο γρήγορες και επιθετικές αυξήσεις, με τους περισσότερους διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής να κρίνουν ότι περαιτέρω αυξήσεις των 50 μονάδων βάσης είναι «μάλλον οι ενδεδειγμένες» στις συνεδριάσεις του Ιουνίου και Ιουλίου, σύμφωνα πάντα με τα πρακτικά. 

«Όλοι οι αξιωματούχοι συμφωνούν ότι η αμερικανική οικονομία παραμένει πολύ πολύ ισχυρή, η αγορά εργασίας υπερβολικά σφιχτή και ο πληθωρισμός σε άκρως υψηλά επίπεδα», με βάση τα πρακτικά, με τον κίνδυνο περαιτέρω κλιμάκωσης του πληθωρισμού να είναι ανοδικός, λαμβάνοντας υπόψη και τα συνεχιζόμενα προβλήματα στην αλυσίδα τροφοδοσίας, τον πόλεμο στην Ουκρανία και τα lockdowns στην Κίνα. 

Υπό αυτές τις συνθήκες, οι αξιωματούχοι της Fed συμφώνησαν ότι απαιτούνται γρήγορες κινήσεις για να φθάσει η νομισματική πολιτική στο ουδέτερο σημείο. Πολλοί δε, θεωρούν ότι οι επιτοκιακές αυξήσεις τώρα να δώσουν τη δυνατότητα στην Fed να εξετάσει τη σταθεροποίηση της πολιτικής της προς το τέλος του έτους.

Τα πρακτικά δείχνουν επίσης ότι η Fed προσπαθεί με τον καλύτερο τρόπο να κατευθύνει την οικονομία σε χαμηλότερο πληθωρισμό χωρίς να προκαλέσει ύφεση ή να ωθήσει την ανεργία σε σημαντικά υψηλά επίπεδα. «Κάποιοι μάλιστα αξιωματούχοι της Fed ανέφεραν ότι τα στοιχεία αρχίζουν να δείχνουν ότι ο πληθωρισμός ίσως να μην επιδεινωθεί πλέον». Παρ΄όλα αυτά, συμφώνησαν ότι ακόμη είναι «υπερβολικά νωρίς για να πιστέψουν ότι ο πληθωρισμός έχει φθάσει σε κορύφωση».  
  
 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Διαβάστε επίσης:

Μόνιχαν (Bank of America): Τίποτε δεν θα σταματήσει τις δαπάνες των Αμερικανών καταναλωτών

Στίγκλιτς: Oι αυξήσεις των επιτοκίων «σκοτώνουν» την οικονομία, όχι τον πληθωρισμό

IIF: Στα πρόθυρα της ύφεσης και ενός tantrum στις αγορές

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News