Business & Finance Δευτέρα 30/05/2022, 19:21
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Στον ρυθμό του πληθωρισμού οι αποδόσεις – Ξανά σε άνοδο

Ομόλογα: Στον ρυθμό του πληθωρισμού οι αποδόσεις – Ξανά σε άνοδο

Ανοδικά κινήθηκαν οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, στον απόηχο των νέων στοιχείων για τον πληθωρισμό σε Γερμανία και Ισπανία, που έδειξαν μεγαλύτερη του αναμενομένου αύξηση το Μάιο, την ώρα που επέστρεψε η τάση ανάληψης του ρίσκου στις αγορές. 

Οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία αυξήθηκαν 8,7% το Μάιο σε ετήσια βάση, στη μεγαλύτερη αύξηση από το Σεπτέμβριο του 1974, ενώ και στην Ισπανία οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 8,5%, επιστρέφοντας σε ανοδική τροχιά μετά την αποκλιμάκωση του Απριλίου. 

«Τα σημερινά στοιχεία για τον πληθωρισμό σε συνδυασμό με την τάση ανάληψης ρίσκου ασκούν ανοδικές πιέσεις στις ομολογιακές αποδόσεις», ανέφερε στρατηγικός αναλυτής της HSBC.

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε 10 μονάδες βάσης, σε υψηλό δύο εβδομάδων, στο 1,072%, για να πάρει εν συνεχεία μία ανάσα στο 1,04%. Αναλυτές της Commerzbank βλέπουν την απόδοση του γερμανικού 10ετούς να σταθεροποιείται κοντά στο 1%, με τις αγορές χρήματος να προεξοφλούν επιτοκιακές αυξήσεις τνω 110 μονάδων βάσης έως τα τέλη του έτους. 

Οι ίδιοι αναλυτές βλέπουν επίσης διεύρυνση των spreads ανάμεσα στις χώρες του «πυρήνα» και της ευρωπεριφέρειας, καθώς οι χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου θα επηρεαστούν περισσότερο από τη μετάβαση σε πιο αυστηρή νομισματική πολιτική. 

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ενισχύθηκε περίπου 14 μονάδες βάσης, σε υψηλό εβδομάδας στο 3,035% με το spread μεταξύ ιταλικών και γερμανικών να διευρύνεται στις 197 μονάδες βάσης. Στις αρχές Απριλίου, κινείτο κοντά στις 150 μονάδες βάσης. 

Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, οι ανοδικές πιέσεις ήταν πιο συγκρατημένες σε σχέση με τις υπόλοιπες αγορές, με την απόδοση του 10ετούς να διαμορφώνεται στο 3,54% και με το spread στις 247 μονάδες βάσης. Στην πενταετία το κόστος δανεισμού κινήθηκε στο 2,31%. O όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ ήταν αυξημένος ξανά στα 107 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 58 εκατ. ευρώ έγιναν στη 10ετία. 

 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News