Business & Finance Τετάρτη 1/06/2022, 19:22
ΑΓΟΡΕΣ

Oμόλογα: Κοντά σε υψηλά πολλών ετών οι αποδόσεις του ευρώ

Oμόλογα: Κοντά σε υψηλά πολλών ετών οι αποδόσεις του ευρώ

Παρά την αρχική προσπάθεια σταθεροποίησης, οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ επέστρεψαν σε υψηλά πολλών ετών, ακολουθώντας την αύξηση του αμερικανικού κόστους δανεισμού στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Οι επενδυτές συνέχισαν να “χωνεύουν” τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που ήταν πολύ υψηλότερα του αναμενομένου και ασκούν ασφυκτικές πιέσεις στην ΕΚΤ. 

Το κόστος δανεισμού στη γερμανική 10ετία έχει αυξηθεί αυτή την εβδομάδα μέχρι στιγμής κατά 22 μονάδες βάσης, που αποτελεί ήδη τη μεγαλύτερη σε διάρκεια δύο μηνών. Προς το τέλος της σημερινής συνεδρίασης, εκτινάχθηκε στο 1,165%, με άνοδο πέντε μονάδων βάσης, σε απόσταση αναπνοής από το 1,189% που είχε αγγίξει στις αρχές Μαίου και σηματοδοτεί το υψηλότερο επίπεδο από το 2014. Στο υψηλότερο επίπεδο από το 2011 εκτινάχθηκε και η απόδοση του γερμανικού διετούς, στο 0,53%.

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ενισχύθηκε οριακά στο 3,167%, αφού όμως αυξήθηκε περίπου 23 μονάδες βάσης τις δύο πρώτες ημέρες της εβδομάδας. Ελαφρώς “τσίμπησαν” και οι αποδόσεις στην ελληνική αγορά με τον όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ να διαμορφώνεται στα 90 εκατ.ευρώ, εκ των οποίων τα 34 εκατ. έγιναν στη 10ετία. Η απόδοση του 10ετούς έφθασε στο 3,61% με το spread στις 247 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία κινήθηκε στο 2,38%. 

Στην πρωτογενή αγορά, η Γερμανία “είδε” τη ζήτηση να εκτινάσσεται κοντά στα 16 δισ.ευρώ από την επανέκδοση του 30ετούς πράσινου ομολόγου της, από την οποία άντλησε 4 δισ.ευρώ μέσω κοινοπρακτικής έκδοσης.  

Η κεντρική τράπεζα του Καναδά άνοιξε σήμερα την πόρτα για πιο επιθετικές επιτοκιακές αυξήσεις, διαμηνύοντας ότι είναι έτοιμη να δράσει ακόμη πιο δυναμικά εάν αυτό κριθεί αναγκαίο για να τιθασσεύσει τον πληθωρισμό, παρότι προχώρησε σε αύξηση των 50 μονάδων βάσης, για δεύτερη διαδοχική φορά. «Το γεγονός ότι η κεντρική τράπεζα του Καναδά γίνεται απόλυτα σαφής στις προθέσεις της για πιο επιθετική νομισματική πολιτική αλλάζει και πάλι τις προσδοκίες της αγοράς, που έβλεπε μία μικρή αναδίπλωση τις τελευταίες ημέρες», σημειώνει ο Κρις Σκικλούνα της Daiwa Capital Markets.  

 

 

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

Wall Street: Άνοδος με την απασχόληση και τη μεταποίηση στο επίκεντρο

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News