Business & Finance Τρίτη 31/05/2022, 19:29
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Νέο γύρο sell off προκάλεσε ο υψηλός πληθωρισμός

Ομόλογα: Νέο γύρο sell off προκάλεσε ο υψηλός πληθωρισμός

Σε νέα μεγάλη άνοδο έστρεψαν τις ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό-ρεκόρ της Ευρωζώνης και οι δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΚΤ που πιστοποιούν την πιο επιθετική αλλαγή πλεύσης της κεντρικής τράπεζας. 

Ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 8,1% το Μάιο, από το 7,8% του Απριλίου, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών, με κάποιους διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής να εξακολουθούν να βάζουν στο τραπέζι μία επιτοκιακή αύξηση των 50 μονάδων βάσης. Οι αγορές χρήματος προεξοφλούν επιτοκιακές αυξήσεις των 115 μονάδων βάσης έως τα τέλη του έτους από τις 110 που είχαν προβλέψει την προηγούμενη εβδομάδα.

«Παρά τις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ ότι οι κινήσεις θα γίνουν σταδιακά, που σημαίνει μία επιτοκιακή αύξηση 25 μονάδων βάσης τον Ιούλιο και μία επιπλέον των 25 μονάδων βάσης το Σεπτέμβριο, η αγορά εξακολουθεί να προεξοφλεί τον κίνδυνο μίας αύξησης 50 μονάδων βάσης τον Ιούλιο», ανέφερε ο Ρόχαν Κάνα, στρατηγικός αναλυτής της UBS. 

H απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε περίπου οκτώ μονάδες βάσης, στο 1,122%, στο υψηλότερο επίπεδο τριών εβδομάδων. Στα διετή, τα οποία είναι πιο ευαίσθητα στις επιτοκιακές αυξήσεις, το κόστος δανεισμού έφθασε στο 0,52%, στο υψηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2011.

«Η αγορά προεξοφλεί ένα επίπεδο πληθωρισμού κοντά στο 9% το Σεπτέμβριο, επομένως το δράμα του πληθωρισμού στην Ευρώπη δεν έχει τελειώσει», αναφέρει ο Κάνα της UBS. «Υπό αυτό το σενάριο, είναι φυσικό για την αγορά να έχει προξεοφλήσει ένα premium κινδύνου για ταχύτερο ρυθμό ομαλοποίησης της νομισματικής πολιτικής, που σηματοδοτεί ένα πιο ζοφερό τοπίο για την αγορά σταθερού εισοδήματος», σημειώνει ο αναλυτής. 

Στην ευρωπεριφέρεια, οι ανοδικές πιέσεις των αποδόσεων ήταν πιο έντονες, αν και η ελληνική αγορά έδειξε κάποιες αντιστάσεις. Η απόδοση στην ελληνική 10ετία ενισχύθηκε στο 3,56% με το spread στις 242 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία το κόστος δανεισμού κινήθηκε στο 2,32%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ διαμορφώθηκε στα 72 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 24 εκατ. ευρώ έγιναν στη 10ετία. 

Στη γειτονική Ιταλία, η απόδοση στη 10ετία έκανε άλμα 14 μονάδων βάσης, στο 3,135%, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από τις 10 Μαίου, με το spread έναντι των αντίστοιχων γερμανικών στις 200 μονάδες βάσης.

Ο βασικός δείκτης που παρακολουθεί η αγορά για τις πληθωριστικές προσδοκίες της Ευρωζώνης ενισχύθηκε σε υψηλό εβδομάδας, στο 2,15% από 2,12%, με τη Deutsche Bank να περιμένει μία «παρατεταμένη περίοδο υψηλού πληθωρισμού, στη διάρκεια της οποίας μπορεί να δημιουργούν δευτερογενείς επιπτώσεις και πιέσεις στους μισθούς». 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News