Business & Finance Πέμπτη 2/06/2022, 12:59
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φ. Βιλερουά (ΕΚΤ): Ιδιαίτερα κρίσιμη η συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας

Φ. Βιλερουά (ΕΚΤ): Ιδιαίτερα κρίσιμη η συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας

Ιδιαίτερα κρίσιμη χαρακτήρισε τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την ερχόμενη εβδομάδα, το μέλος του διοικητικού της συμβουλίου, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, καθώς όπως σημείωσε η ΕΚΤ θα πρέπει να αποσύρει τα μέτρα στήριξης από τη στιγμή που ο πληθωρισμός κινείται πολύ υψηλά και σε διευρυμένο επίπεδο.

Από το βήμα οικονομικού συνεδρίου στο Παρίσι, ο επικεφαλής της Τράπεζας της Γαλλίας υπογράμμισε το γεγονός ότι ακόμη και ο δομικός πληθωρισμός από τον οποίο εξαιρούνται οι ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, κινείται πολύ υψηλότερα από τον επίσημο στόχο της ΕΚΤ του 2%, στο 3,8%. Στο πλαίσιο αυτό η συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας την επόμενη εβδομάδα θα είναι «αποφασιστική» αναφορικά με τον καθορισμό μιας ανταπόκρισης.

«Ο πληθωρισμός δεν είναι μόνο πολύ υψηλός, αλλά και πολύ ευρύς. Κάτι που απαιτεί ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής -λέω ομαλοποίηση και όχι αυστηροποίηση», ανέφερε ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης, ωστόσο δεν σχολίασε περαιτέρω, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ αποφεύγουν τις δηλώσεις ενόψει της συνεδρίασης στις 9 Ιουνίου.

Με παλαιότερες δηλώσεις της η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, έχει σηματοδοτήσει το τέλος στις αγορές ομολόγων και αύξηση των επιτοκίων

Η Βιλερουά είναι σύμφωνος με τις εξαγγελίες αυτές, ωστόσο τόνισε ότι η διαδικασία αυτή θα πρέπει να είναι «σταδιακή αλλά αποφασιστική», με το σχόλιο αυτό να πηγαίνει ενάντια στην άποψη κάποιων αξιωματούχων της ΕΚΤ που θέλουν πιο επιθετική σύσφιγξη της νομισματική πολιτικής.

Ο ίδιος θεωρεί ότι η λιγότερο διευκολυντική πολιτική σε συνδυασμό με τις πιέσεις στους κρατικούς προϋπολογισμούς σημαίνει ότι η Ευρώπη θα πρέπει να κινηθεί «με λίγη δημιουργικότητα» μακροπρόθεσμα, προκειμένου να επιτύχει τους στόχους της προς την ψηφιοποίηση και την πράσινη μετάβαση. 

«Η ίδια η δημοσιονομική πολιτική θα περιοριστεί περαιτέρω από το υψηλό επίπεδο του δημόσιου χρέους μετά την Covid-19 και από την αύξηση των επιτοκίων. Επιπλέον, τα δύο επόμενα χρόνια, το πλαίσιο θα είναι ένα πλαίσιο βραδύτερης ανάπτυξης ή ακόμη, σύμφωνα με ορισμένους φόβους και οικονομικής στασιμότητας», κατέληξε.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Κ. Λαγκάρντ: Πιθανό το τέλος των αρνητικών επιτοκίων στα τέλη Σεπτεμβρίου

ΕΚΤ: Κι «επίσημα» αποσύρονται τα μέτρα στήριξης

ΕΚΤ: Κίνδυνος για την αγορά των κατοικιών η αύξηση των επιτοκίων – Τι συμβαίνει με την Ελλάδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News