Business & Finance Κυριακή 5/06/2022, 11:06
ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

EKT: Έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για αύξηση των επιτοκίων

EKT: Έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για αύξηση των επιτοκίων

Έτοιμη να ακολουθήσει τις υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες στη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής της εμφανίζεται πλέον η ΕΚΤ, αναλαμβάνοντας δράση προκειμένου να αντιμετωπίσει τα αλλεπάλληλα ρεκόρ του πληθωρισμού. 

Περίπου τρεις μήνες αφότου η Φέντεραλ Ριζέρβ ανακοίνωσε την πρώτη αύξηση των επιτοκίων της, η ΕΚΤ θα ανακοινώσει αυτή την εβδομάδα το τέλος του προγράμματος αγοράς ομολόγων αρχίζοντας να μετρά αντίστροφα για μία επιτοκιακή αύξηση τον Ιούλιο. 

Η ΕΚΤ δίσταζε μέχρι στιγμής να αποσύρει τα μέτρα στήριξης, προσπαθώντας να αποτιμήσει το αντίκτυπο από τον πόλεμο στην Ουκρανία. 

Central Bank Decisions This Week

 

Σημείωση: Οι κεντρικές τράπεζες που συνεδριάζουν αυτή την εβδομάδα

Ήδη, οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη βρίσκονται σε διαδικασία σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής τους, με ορισμένες δε να επιταχύνουν τους ρυθμούς. Η Fed διπλασίασε τον ρυθμό των επιτοκιακών της αυξήσεων τον προηγούμενο μήνα με μία κίνηση των 50 μονάδων βάσης, ενώ και οι κεντρικές τράπεζες της Αυστραλίας και της Ινδίας, την Τρίτη και την Τετάρτη αντίστοιχα, θα ανεβάσουν ταχύτητα.  

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον και με τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη να κυμαίνεται τώρα στο 8,1%, υπάρχει συναίνεση στους κόλπους της ΕΚΤ για να αρχίσουν οι επιτοκιακές αυξήσεις. Το ερώτημα στους κόλπους του δ.σ. έγκειται στο μέγεθος και στην ταχύτητα των επιτοκιακών αυξήσεων. 

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας, Ρόμπερτ Χόλζμαν, δήλωσε ότι οιαδήποτε αύξηση πέραν των 50 μονάδων βάσης κινδυνεύει να αποδειχθεί ανεπαρκής, ενώ με τις θέσεις του φαίνεται να ευθυγραμμίζονται και οι συνάδελφοί του σε Ολλανδία, Σλοβακία και Λετονία. 

Αναλυτές της Deutsche Bank και της Bank of America κάνουν λόγο για επιθετικές επιτοκιακές αυξήσεις των 50 μονάδων βάσης, παρότι οι περισσότεροι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι δεν θα επικρατήσουν τελικά οι απόψεις των «γερακιών». 

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, αναμένεται να κληθεί να απαντήσει σε τέτοιου είδους ερωτήματα μετά τη συνεδρίαση της επόμενης Πέμπτης. Θα δημοσιοποιήσει επίσης και τις κρίσιμες νέες προβλέψεις της ΕΚΤ. 

Εκτός από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ, την επόμενη εβδομάδα θα δημοσιοποιηθούν και τα στοιχεία για τη μεταποίηση της Ευρωζώνης την Πέμπτη, καθώς και τα στοιχεία για τις βιομηχανικές παραγγελίες στη Γερμανία την Τρίτη. Ενδιαφέρον για την οικονομία της Ευρωζώνης θα έχουν και τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή της Ισπανίας την Τρίτη και της Ιταλίας την Παρασκευή. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Traders: Έρχεται ιστορική αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μβ από την ΕΚΤ το Δεκέμβριο;

Capital Economics: Τι σημαίνει το νέο άλμα του πληθωρισμού

Τρεις πονοκέφαλοι για την ΕΚΤ

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News