Business & Finance Τρίτη 17/05/2022, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Μάκρο και Πάουελ έφεραν ράλι με οδηγό την τεχνολογία

Wall Street: Μάκρο και Πάουελ έφεραν ράλι με οδηγό την τεχνολογία

Σε ράλι επιδόθηκε η Wall Street στη σημερινή συνεδρίαση, με οδηγό τις Apple, Tesla και άλλες μετοχές ανάπτυξης μεγάλης κεφαλαιοποίησης, στον απόηχο των ιδιαίτερα θετικών στοιχείων για τις πωλήσεις λιανικής στις ΗΠΑ τον Απρίλιο, τα οποία απομάκρυναν κάπως τις ανησυχίες για επιβράδυνση της οικονομίας. 

Ο Dow Jones ενισχύθηκε 431,17 μονάδες ή 1,34%, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 2,02%, ενώ ο Nasdaq έκλεισε με κέρδη 2,76%.

Πρόκειται για την τελευταία προσπάθεια της αγοράς να ανακάμψει μετά τις πρόσφατες απότομες απώλειες. Ο S&P 500 σημείωσε πτώση επί έξι συναπτές εβδομάδες, στο πιο παρατεταμένο καθοδικό σερί από το 2011, ενώ ο Dow Jones υποχώρησε για επτά διαδοχικές εβδομάδες, στην πιο παρατεταμένη πτώση από το 2011. Από τις αρχές του έτους έως σήμερα, ο S&P 500 και ο Dow υποχωρεί 14,2% και 10,1% αντίστοιχα.   

Oι 10 από τους 11 κλάδους του δείκτη S&P 500 σημείωσαν άνοδο, με χρηματοοικονομικά, πρώτες ύλες και τεχνολογία να καταγράφουν άνοδο άνω του 2%. 

Οι επενδυτές ικανοποιήθηκαν ιδιαίτερα από τα στοιχεία που έδειξαν ότι οι πωλήσεις λιανικής στις ΗΠΑ αυξήθηκαν 0,9% τον Απρίλιο, καθώς οι καταναλωτές αγόρασαν περισσότερα οχήματα εν μέσω της βελτίωσης της προσφοράς και των συχνών εξόδων τους σε εστιατόρια. Στήριγμα προσφέραν και τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή που ενισχύθηκε 1,1% τον προηγούμενο μήνα.

Επίσης, ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε ότι κανείς δεν θα πρέπει να αμφισβητεί την αποφασιστικότητα της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ να μειώσει τον πληθωρισμό. Διαβεβαίωσε δε, τους επενδυτές ότι «η αμερικανική οικονομία είναι ισχυρή», προσθέτοντας ότι «πιστεύουμε πως είναι σε καλή θέση να αντέξει μια λιγότερο διευκολυντική νομισματική πολιτική». 

Οι μετοχές που επλήγησαν περισσότερο τις τελευταίες συνεδρίασης, Μicrosfot, Apple, Tesla και Amazon, ενισχύθηκαν από 1,3% έως 4,4%, προσφέροντας στήριγμα στους δείκτες S&P 500 και Nasdaq.

Σε άνοδο και οι μετοχές του κλάδου ημιαγωγών, με την Advanced Micro Devices να ενισχύεται περισσότερο από 8% μετά την αναβάθμισή της από την Piper Sandler, που θεωρεί τη μετοχή ελκυστική μετά από μία πτώση 34,5% στη διάρκεια του τρέχοντος έτους. 

O δείκτης τραπεζών του S&P 500 ενισχύθηκε 3,1%, με τη Citigroup να κάνει άλμα 7,9% από τη στιγμή που η Berkshire Hathaway του Γουόρεν Μπάφετ αποκάλυψε επένδυση ύψους 3 δισ.δολαρίων στην αμερικανική τράπεζα. 

Η μετοχή της Citigroup είχε παρουσιάσει χειρότερες επιδόσεις από τον υπόλοιπο χρηματοπιστωτικό κλάδο τους τελευταίους 12 μήνες, με πτώση 34,1%, ενώ ο αμοιβαίο Financial Select Sector SPDR Fund υποχωρεί 8,8% την ίδια περίοδο. 

Ωστόσο, αρκετοί επενδυτές ανησυχούν για το εάν οι μετοχές μπορούν να διατηρήσουν τα κέρδη τους, εν μέσω ανησυχιών ότι η οικονομία μπορεί να διολισθήσει σε ύφεση. «Παρά την ανάκαμψη της αγοράς, η θέση μας παραμένει bear», αναφέρει ο Κρις Σενιέκ, επικεφαλής επενδύσεων της Wolfe Research. 

«Κοιτάζοντας στο παρελθόν, η ανάκαμψη αυτή μπορεί να διαρκέσει μία εβδομάδα ή δύο», αναφέρει ο Κρις Μέρφεϊ της Susquehanna. 

 

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

Πετρέλαιο: Αρνητικό γύρισμα – Σε πτώση 2%, κάτω από τα 112 δολάρια το brent

Αγορές: Τα διλήμματα των επενδυτών, περιμένοντας καλύτερες ημέρες

Ευρωπαϊκές μετοχές: Κέρδη άνω του 1% – Επιστροφή στο ρίσκο

 

   

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News