Business & Finance Τρίτη 17/05/2022, 17:06
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Άνοιγμα με ισχυρά κέρδη και ώθηση από την τεχνολογία 

Wall Street: Άνοιγμα με ισχυρά κέρδη και ώθηση από την τεχνολογία 

Με τις μετοχές του κλάδου της τεχνολογίας να έχουν αναλάβει τον ρόλο του «καθοδηγητή» στη σημερινή συνεδρίαση, οι τρεις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στη Wall Street έχουν επιδοθεί σε υψηλές πτήσεις στο άνοιγμά της. 

O Dow Jones ενισχύεται περισσότερο από 300 μονάδες κινούμενος υψηλότερα κατά σχεδόν 1%, τα κέρδη του S&P 500 ανέρχονται στο +1,20%, με τον Nasdaq να προσεγγίζει το +2%. 

Οι μετοχές των Big Tech αλλά και των κατασκευαστριών ημιαγωγών (μετά την αναβάθμιση της μετοχής της AMD σε buy από την Piper Sandler υποστηρίζοντας ότι οι απώλειες της τάξεως του 34,5% από την αρχή του έτους την καθιστούν ευκαιρία) είναι αυτές που προσφέρουν στήριξη στον τεχνολογικό δείκτη. 

Στη διαμόρφωση του σημερινού θετικού κλίματος σημαίνοντα ρόλο έχουν τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ, όπως και αυτά για τη βιομηχανική παραγωγή. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου, οι λιανικές πωλήσεις τον περασμένο μήνα αυξήθηκαν κατά 0,9% σε μηνιαία βάση, ποσοστό σύμφωνο με τις προσδοκίες κι έναντι ρυθμού 1,4% τον Μάρτιο. Εξαιρουμένων των οχημάτων, οι λιανικές πωλήσεις επιταχύνθηκαν κατά 0,4%. 

Σε ετήσια βάση, οι λιανικές πωλήσεις τον Μάρτιο σημείωσαν άνοδο κατά 8,19%, έναντι 7,34% ένα μήνα νωρίτερα. 

Για τέταρτο συνεχόμενο μήνα πάτησε γκάζι η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ – και μάλιστα παραπάνω από το αναμενόμενο.

Συγκεκριμένα, υπερέβη την πρόβλεψη για ανάπτυξη 0,5% και αυξήθηκε 1,1% τον Απρίλιο σε μηνιαίο επίπεδο. Πρόκειται για το μεγαλύτερο μηνιαίο άλμα από τον Οκτώβριο.

Γενικότερα, η συνολική βιομηχανική παραγωγή των ΗΠΑ εκτοξεύτηκε σε νέο επίπεδο-ρεκόρ.

Ρόλο έχουν διαδραματίσει και τα καθόλα ικανοποιητικά αποτελέσματα από την αλυσίδα καταστημάτων λιανικού εμπορίου Home Depot και τη United Airlines, με τις δύο εταιρείες να αναβαθμίζουν τις προβλέψεις αναφορικά με την πορεία της στο σύνολο του έτους η πρώτη και στο τρέχον τρίμηνο η δεύτερη. 

Όπως και να έχει, το αμερικανικό χρηματιστήριο παλεύει να διαφύγει από ένα πολιορκητικό κλοιό, ο οποίος του έχει επιφέρει βαρύτατο πλήγμα.

Ο Dow Jones καταγράφει απώλειες για επτά συναπτές εβδομάδες και είναι το χειρότερο σερί του από το 2001, την ώρα που για τους S&P 500 και Nasdaq το σερί αυτό διαμορφώνεται στις έξι διαδοχικές εβδομάδες, το χειρότερο από το 2011. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Στα μαγαζιά βγήκαν και τον Απρίλιο οι Αμερικανοί

ΗΠΑ: Νέο ρεκόρ για τη βιομηχανική παραγωγή – Αύξηση 1,1% τον Απρίλιο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News