Business & Finance Παρασκευή 13/05/2022, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Το σημερινό ισχυρό ράλι δεν «έσβησε» τις απώλειες της εβδομάδας

Wall Street: Το σημερινό ισχυρό ράλι δεν «έσβησε» τις απώλειες της εβδομάδας

Σε εντυπωσιακό ράλι επιδόθηκε η Wall Street στο τέλος μίας εβδομάδας που κάλλιστα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «τρενάκι του τρόμου», παρουσιάζοντας ακραίες διακυμάνσεις και μεταβολές, εν μέσω ενδείξεων ότι ο πληθωρισμός κορυφώνεται και ανησυχιών ότι η Fed μπορεί να καταστήσει υπερβολικά αυστηρή τη νομισματική πολιτική της. 

Ο Dow Jones ενισχύθηκε 466,36 μονάδες ή 1,47%, αφού όμως νωρίτερα η άνοδος είχε ξεπεράσει τις 500 μονάδες. Ο S&P 500 κατέγραψε κέρδη 2,39%, ενώ ο Nasdaq σημείωσε άλμα 3,82%.

O S&P 500 παρουσίασε την καλύτερη ημερήσια επίδοση από τις 4 Μαίου, ενώ ο Nasdaq τα μεγαλύτερα κέρδη από το Νοέμβριο του 2020. Τα σημερινά κέρδη απομάκρυναν επίσης τον S&P 500 από τη bear market.

«Όπως ακριβώς τα δέντρα δεν μπορούν να φθάσουν τον ουρανό, έτσι και οι τιμές δεν μπορούν να υποχωρούν εσαεί. Ακόμη και όταν γίνονται διορθώσεις ή βρισκόμαστε κοντά σε bear market, είθισται να έχουμε κάποια ράλι ανακούφισης και αυτό ακριβώς φαίνεται να κάνει σήμερα η αγορά», αναφέρει ο Σαμ Στόβαλ, στρατηγικός αναλυτής της CFRA. 

Ωστόσο, παρά τα μεγάλα κέρδη, ο S&P 500 παρουσίασε απώλειες για έκτη διαδοχική εβδομάδα, στο πιο  παρατεταμένο καθοδικό σερί από το 2011 με απώλειες 2,4%, ενώ ο Nasdaq παρουσίασε πτώση 2,8%. Επίσης, ο Dow υποχώρησε 2,14%, στο πρώτο του καθοδικό σερί επτά εβδομάδων από το 2001. 

Μέχρι στιγμής, οι S&P 500 και Dow Jones έχουν αποφύγει τη bear market, όμως το σημερινό ράλι δεν σημαίνει ότι τα εμπόδια έχουν όλα απομακρυνθεί, αναφέρει ο Ράιν Ντέτρικ της LPL Financial. O Nasdaq έχει ήδη εισέλθει σε bear market, υποχωρώντας περισσότερο από 27% από τα ιστορικά υψηλά του. 

Για το δυναμικό rebound τον πρώτο λόγο έχουν οι μεγάλες μετοχές της τεχνολογίας και οι μετοχές ανάπτυξης, οι οποίες γνώρισαν μεγάλες ρευστοποιήσεις στη διάρκεια των προηγούμενων συνεδριάσεων.

Από τους 11 κλάδους του S&P 500, αυτός των επιλεγμένων καταναλωτικών αγαθών και της τεχνολογίας πληροφορικής παρουσίασαν τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο, 4,1% και 3,4% αντίστοιχα. Επίσης, οι Nike και Salesforce ενισχύθηκαν περισσότερο από 4% εκάστη, προσφέροντας στήριγμα στο Dow.

Η μετοχή της Meta Platforms και της Alphabet ενισχύθηκαν 3,9% και 2,8% αντίστοιχα, ενώ των Semiconductors Nvidia και ΑMD περισσότερο από 9%. Από κοντά και οι μετοχές meme AMC Entertainment και GameStop που σημείωσαν κέρδη 5,5% και 9,9% αντίστοιχα.  

Από τις υπόλοιπες μετοχές, το Twitter υποχώρησε περίπου 10% μετά το tweet του Έλον Μασκ ότι έβαλε στον «πάγο» τη συμφωνία εξαγοράς, ύψους 44 δισ.δολαρίων, της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης. Αντίθετα, η μετοχή της Tesla ενισχύθηκε περίπου 5%. 

Η περίοδος εταιρικών αποτελεσμάτων φθάνει στο τέλος της, με 458 επιχειρήσεις εισηγμένες στο δείκτη S&P 500 να έχουν μέχρι στιγμής ανακοινώσει αποτελέσματα καλύτερα των προσδοκιών, σύμφωνα με τη Refinitiv. Για τους τρεις πρώτους μήνες του έτους, αναλυτές περιμένουν κέρδη της τάξης του 11,1%.

moneyreview.gr 

 

 

Διαβάστε επίσης:

Nasdaq: Κοντά στο 1 τρισ. δολάρια οι ρευστοποιήσεις της εβδομάδας

Ευρωπαϊκές μετοχές: Σε ράλι 2,1% – «Έσβησαν» οι απώλειες και στην εβδομάδα

Κρυπτονομίσματα: Ανάκαμψη σήμερα, αλλά «τα χειρότερα έρχονται»

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News