Business & Finance Τρίτη 17/05/2022, 22:05
ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πάουελ: Η Fed δεν θα διστάσει να αυξάνει τα επιτόκια έως ότου υποχωρήσει ο πληθωρισμός

Πάουελ: Η Fed δεν θα διστάσει να αυξάνει τα επιτόκια έως ότου υποχωρήσει ο πληθωρισμός

Την αποφασιστικότητά του να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό υπογράμμισε για μία ακόμη φορά ο πρόεδρος της Φέντεραλ Ριζέρβ, Τζερόμ Πάουελ, λέγοντας ότι τάσσεται υπέρ αλλεπάλληλων επιτοκιακών αυξήσεων, έως ότου οι τιμές αρχίσουν να υποχωρούν προς ένα πιο υγιές επίπεδο. 

«Αυτό αυτό σημαίνει να προχωρήσουμε δυναμικά και να ξεπεράσουμε το σημείο που θεωρούμε ουδέτερο, δεν θα διστάσουμε να το κάνουμε. Θα προχωρήσουμε έως ότου αισθανθούμε ότι βρισκόμαστε σε ένα επίπεδο όπου οι μπορούμε να θεωρήσουμε ότι οι χρηματοοικονομικές συνθήκες είναι οι κατάλληλες και να δούμε τον πληθωρισμό να υποχωρεί», ανέφερε ο κορυφαίος κεντρικός τραπεζίτης σε συνέντευξή του στη WSJ.

«Θα φθάσουμε σε αυτό το επίπεδο. Δεν θα διστάσουμε να φθάσουμε έως εκεί», είπε χαρακτηριστικά. 

Στις αρχές του μηνός, η Fed αύξησε το βασικό επιτόκιό της κατά 50 μονάδες βάσης, στη δεύτερη επιτοκιακή αύξηση στη διάρκεια του τρέχοντος έτους, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει σε υψηλό 40ετίας. 

Ο Πάουελ είπε ότι είναι πολύ πιθανόν να ακολουθήσει και νέα επιτοκιακή αύξηση των 50 μονάδων βάσης όσο οι οικονομικές συνθήκες παραμένουν στα σημερινά επίπεδα. 

Επανέλαβε δε, τη δέσμευσή του να φέρει τον πληθωρισμό πιο κοντά στο στόχο 2% της Fed, παρότι εμφανίστηκε επιφυλακτικός ότι η προσπάθεια αυτή δεν θα είναι εύκολη και θα μπορούσε να γίνει σε βάρος της ανεργίας του 3,6%, η οποίς βρίσκεται μόλις πάνω από το χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη της δεκαετίας του 1960. 

«»Η αγορά θα εξακολουθήσει να είναι ισχυρή ακόμη και εάν η ανεργία αυξηθεί ελαφρώς. Σίγουρα, υπάρχουν αρκετά εφικτά μονοπάτια για να επιτύχουμε μία ομαλή προσγείωση. Η δική μας αρμοδιότητα είναι να αντιμετωπίσουμε όλες τις προκλήσεις ούτως ώστε να επιτύχουμε το στόχο μας», κατέληξε ο Πάουελ.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Fed: Μπορεί να αποφύγει την ύφεση όπως το έκανε και το 1994;

ΗΠΑ: Η Γερουσία έδωσε το πράσινο φως για τη δεύτερη θητεία Πάουελ στο «τιμόνι» της Fed

Ο άγνωστος κόσμος της αύξησης επιτοκίων: Τι μας μαθαίνει το 1994

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News